“Devlet, Dersim’i insansızlaştırmaya çalışıyor”

HABER MERKEZİ- Ankara Dersimliler Derneği, Dersim’de askeri operasyonlar sonucu çıkan orman yangınlarına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mülkiyeler Birliği’nde yapılan toplantıya, Dersim’e giden ancak bölgeye girişi engellenen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri Onur Şahin, Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz’un yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Dersim’de korkunç bir ayrımcılık, nefret ve ötekileştirme söylemiyle bir pratik sergileniyor. Eğer bu ülke hepimizin ise, Dersim’e sahip çıkmalıyız. Dersim’de yakılan aslında insanlık değeridir. Maalesef sadece insanlığa karşı hak ihlalleri söz konusu değil. Bu suçtur. Hem de ağır suçtur. O toprakları bombalayan kişilere söylüyorum, suç işliyorsunuz. Bunu yapmayın. Size bunu imkan kılan bir kanun yok” şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ise, yangın yerindeki gözlemlerini paylaştı. Valinin talimatıyla yangın yerine ulaşmalarının engellendiğini belirten Bilgen şunları söyledi: “Bizler, çarşıda sadece esnafı selamlayarak minibüslere bindik. Hozat ilçesine en yakın yere gittik. İlk noktada durdurulduk ve bizlere ‘buradan geçemezsiniz’ denildi. Bu yol ne zaman kapatıldı diye sorduğumuzdaysa yolun bizim geldiğimiz gün kapatıldığını söylediler. Yani heyetimizin oraya gitmesiyle yol kapatılmış. Başka bir yola girdik. Bu sefer biz oraya gider gitmez polisler o yolu da kapattı. Biz, bir kez daha başka bir yol denedik. Bu sefer de orada bulunan askerler tarafından durdurulduk. Askerler kaymakam tarafından şehre girişimizin engellenmesi yönünde kendilerine talimat verildiğini belirtti. Bizim dışımızda tüm sivillere izin verildi, sadece konvoyumuza izin verilmedi. Yani izahı olmayan bir tablo ile karşılaştık.”

PSAKD Genel Sekteri Onur Şahin de “Orman yangınları devletin Dersim’in kültürünü, inancını, insanını yok etmeye çalışan sistematik politikasının devamdır. Bizim için Dersim’in her karış toprağı kutsaldır. Bizim orada kutsal değerlerimiz vardır. Devlet, Dersim’i insansızlaştırmaya çalışıyor. Dersimliler başta olmak üzere tüm kesimlerin bu anlamda mücadeleyi büyütmesi gerektiğini söyledi. Çevre mücadelesi sadece politik bağlamında kopuk olarak değerlendirilemez. Biz bazı çevre mücadelelerine başvuruyoruz. Bizler PSAKD olarak bu tahribata karşı çıkıyoruz ve bunu kabul etmiyoruz” diye belirtti.