Otobüs firmaları e-devlet üzerinden yolcularının kaydını tutacak

HABER MERKEZİ- Devletin halka yönelik denetleme, takip ve fişleme yöntemleri artıyor. Halkın sağlık dahil özel her türlü bilgisinin kayıt altına alındığı çipli kimlik uygulamasının ardından şimdi de seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya ve halkı takip ederek kaydetmeye dönük yeni bir uygulamanın devreye gireceği belirtiliyor.

Buna göre tüm otobüs işletmelerine, taşıdığı yolcuları e-devlet üzerinden sisteme kaydetme zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca, başkasının yerine bilet alınamayacak ve yoldan yolcu toplanamayacak.

Ulaştırma Bakanlığı, Araç Takip Sistemi’ni (ATS) devreye sokmaya hazırlanıyor; Türkiye genelindeki 17 yolcu kapasitesinin üzerindeki tüm otobüs ve minibüslere takip cihazı takılacağı belirtiliyor. Bu sayede otobüslerin güzergahları ve yerleri anlık olarak takip edilebilecek.

Otobüs firmalarına yolcularının bilgilerini sisteme e-devlet üzerinden kaydetme yükümlülüğü getiriliyor. Otobüs işletmeleri, taşıdıkları yolcuların kimlik numaralarını, isimlerini ve yüklerini e-devlet üzerinden kayıt altına alacak. Otobüs şirketleri başkası adına ikinci bir şahsa bilet satamayacak aynı zamanda güzergah üzerindeki bilet satış yerleri dışında yolcu alamayacak. Otobüste ismi sisteme işlenmemiş yolcular veya otobüsteki yolcunun ismi sistemdeki kişiyle eşleşmediği durumlarda ve sisteme işlenen yolcudan fazlası olduğu durumlarda işletmelere ağır cezalar kesilecek.

Bakanlığın 1 Ocak 2019’da devreye koymayı planladığı Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’nin (U-ETDS) Kasım ayında başlatılacağı belirtiliyor.