Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Basın, Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş), gazetecilere ve basın özgürlüğüne yönelik baskıları protesto etmek amacıyla Beyoğlu Tünel Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi.
“Gazetecilik Suç Değildir” pankartını açan kitle, geçtiğimiz günlerde tutuklanan 10Haber muhabiri Furkan Karabay’ın fotoğraflarını ve Yeni Yaşam Gazetesini taşındı. Eyleme, DEM Parti vekilleri Kezban Konukçu, Cengiz Çiçek, TİP vekili Ahmet Şık ile çok sayıda gazeteci, insan hakları savunucusu, sendika temsilcisi, sanatçı ve aydın katıldı.
“TOPLUMUN HABER ALMA HAKKINI SAVUNACAĞIZ”
Açılama öncesi söz alan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, gazetecilere yönelik baskıların ve hukuksuzlukların giderek arttığını belirterek eleştirilerde bulundu. Dedeoğlu, gazetecilere yönelik şiddet eylemlerinin cezasız bırakıldığına dikkat çekerek “Gazeteciler üzerindeki baskılar giderek artıyor. Gazetecilere dönük şiddet eylemleri hiçbir ceza almadan sonuçlanıyor. Bu, gazetecilere gözdağı vermek için sistematik bir yöntem haline geldi” dedi.
“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”
Basın açıklamasını, Basın-İş adına Diren Yurtsever okudu. Yurtsever, yaptığı açıklamada basın ve ifade özgürlüğüne yönelik artan kısıtlamalara dikkat çekerek “Emekten yana demokratik bir düzenin varlığı, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü olmaksızın hayata geçirilemez. Ne sansür yasaları ne yayın yasakları ne de sosyal medyaya getirilen kısıtlamalar, Türkiye’nin içine çekilmek istendiği kaosu çözebilir. Tam tersine bu kaosun derinleşmesine neden olur” ifadelerini kullandı.
Yurtsever, tutsak gazetecilere yönelik baskıları da sert bir dille eleştirerek tutsak gazeteci Furkan Karabay’ın durumunu hatırlattı. Yurtsever, “Furkan Karabay, haberinde anlattığı adaletsizliği ve hukuksuzluğu birebir yaşadı. Suç örgütü liderlerinin, baronların elini kolunu sallayarak gezdiği bir ülkede dürüst ve cesur gazeteciler hapse atılıyor. Yargı, gazetecileri susturmak için bir araç olarak kullanılıyor” dedi.
EKİM AYINDA GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR
Açıklamada, yalnızca Ekim ayında basın emekçilerinin karşı karşıya kaldığı baskılar ve hak ihlalleri de şöyle sıralandı:
- En az 9 gazeteci haber takibi sırasında engellendi ve tehdit edildi.
- 39 davada toplam 104 gazeteci yargılandı, 11 gazeteciye 19 yıl 8 ay 13 gün hapis cezası verildi.
- 7 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 6 gazeteci hakkında dava açıldı.
- 119 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi.
- Yeni Yaşam Gazetesi’nin 5 sayısı toplatıldı, bir köşe yazısına erişim yasağı uygulandı.
Son olarak Açık Radyo’nun karasal yayın lisansının RÜTÜK tarafından iptal edildiğine de vurgu yapan Yurtsever, “Bizim, yani basın mensuplarının, son bir ay içinde yaşadıklarımız bunlar ama biz kamusal görevimiz olan gazetecilik mesleğini inatla yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha haykırıyoruz gazetecilik suç değildir” dedi.
Yurtsever, Ayrıca gazete dağıtımı yapan çalışanların sık sık polis ve sivil kişiler tarafından engellendiği vurgulandı. Batman’da bir gazete dağıtımcısının silahla tehdit edildiği, bazı dağıtımcıların gözaltına alındığı ve tehdit edildiği belirtildi.
POLİSTEN GAZETECİLERE ENGEL!
Eylemin sonunda, Yeni Yaşam Gazetesi’nin son sayısını dağıtmak isteyen gazeteciler ve desteğe gelenler polisin engellemesiyle karşılaştı. Bunun üzerine vekiller Tünel’den Şişhane Meydanı’na kadar ellerinde gazetelerle yürüdü, dağıtım yaptı. Şişhane Meydanı’nda yapılan açıklamada, gazete dağıtımına yönelik müdahalelerin hukuka aykırı olduğu vurgulandı ve şu ifadeler kullanıldı: “Basın özgürlüğü anayasal bir haktır. Gazetecilik suç değildir.”
(HABER MERKEZİ)