Sarıgazi Halk Festivali 26 ve 27 Ekim’de gerçekleştirilen etkinlikler ile sona erdi.
Festivalin 2. gününde çocuk tiyatrosu düzenlendi. Ardından savaş ve saldırganlık sürecinin Türkiye’ye yansımaları üzerine yapılan sunumlara geçildi. Sunum öncesi Türkçe ve Kürtçe festival sürecinin örgütlenmesi ve mücadelenin büyütülmesi ile ilgili açılış konuşması yapıldı. Konuşmada halklar üzerindeki asimilasyonun yoğunlaştığı, diller üzerindeki baskının arttığı, soykırıma varan uygulamalarla anadilin yok edilmeye çalışıldığı vurgulandı. Panelistler sahneye davet edildi. Ayşe Düzkan, Sabahat Tuncel, Ercüment Akdeniz ve Faik Bulut sahnede yerini aldı. Panelde ilk sunumu “Dünya ve Türkiye” başlığı ile Ayşe Düzkan yaptı. Düzkan, sömürge ve yerleşimci sömürgecilik kavramını anlatarak İsrail Siyonizmi’ne ve Filistin’in sömürgeleştirme sürecini değindi. İki kutuplu dünyada sömürge biçimleri üzerine durdu. Düzkan konuşmasının devamında BDS hareketini kurduklarını ve 2009’dan bu yana süren uzun soluklu mücadelelerini aktardı. Bu yüzyılda kurtuluş için enternasyonal bir hareket gerektiğine dikkat çekti. Ayşe Düzkan’ın ardından sözü Ercüment Akdeniz aldı.
Akdeniz, “Savaş ve barış arasında göç politikaları” başlığıyla sunum yaptı. Savaşların kaçınılmaz olarak göç ürettiğini, sömürücüler için yeni bir alan oluşturduğunu anlattı. Akdeniz, göçmen sorununun aslında göçmen işçi sorunu olduğuna değindi ve göçmenler üzerinde ciddi bir emek sömürü uygulandığını belirtti. Bu sorunlara karşı halkların kardeşliğini, işçilerin birliğini güçlendirmek gerekliliğine vurgu yaptı.
Faik Bulut ise yaptığı sunumda AKP iktidarının iki yüzlü savaş politikalarını eleştirdi. Filistin konusunda İsrail’i sözde eleştirdiğini ama her türlü ilişkiyi sürdürdüğünü belirtti. İktidarın işgal politikalarını eleştirip Suriye topraklarını ve Rojava’yı bombaladığını anlattı. Bulut son olarak Ortadoğu’daki dengeleri, bu dengelerin değişimini ve topluma etkilerini anlattı.
Sabahat Tuncel festival bileşenini selamlayarak konuşmasına başladı. Orta Doğu’daki çözüm süreci üzerine sunum gerçekleştirdi.
Tuncel, “Orta Doğu’da iki temel sorun var. Biri Kürt diğeri Filistin sorunu” diyerek, tarihsel olarak bu halkların ezilmişliğini ve sömürüsünü anlattı. AKP sürecinde bu sorunların derinleştiğini vurguladı. Tuncel, 1993 yılından bu yana Kürt sorununun diyalog ve müzakere ile çözülmesi gerektiğini vurguladıklarını belirtti. Sol, sosyalist hareketin de bu mücadeleyi güçlendirerek birlikte yaşamı kurmalarına destek vermeleri gerektiğini anlattı.
Sunumların ardından kısa bir ara verildi, ardından soru cevap kısmına geçildi. Yapılan tartışmaların ardından konser kısmına geçildi.
Etkinlikte Grup İklim, Doğan Çelik ve Grup Babetna sahne aldı. Konser coşkulu şarkılar, marşlar ve çekilen halaylarla bitirildi.
(HABER MERKEZİ)