Endonezya’da seçim yasalarında yapılacak değişikliklerin onaylanmasının ardından binlerce kişi başkent Jakarta’da parlamento önünde barikat kurdu, yolları işgal etti. Eylemciler parlamento binasına girmeye çalıştı. Bu değişiklikler, yürürlüğe girdiği takdirde, görev süresi dolmak üzere olan Başkan Joko Widodo’nun siyasi nüfuzunu daha da pekiştireceği belirtiliyor.
Perşembe günü parlamento, Endonezya Anayasa Mahkemesi’nin seçim süreçleriyle ilgili bir kararını geri çevirmek ve başka bir hükmü değiştirmek için acil bir oturum düzenledi. Ancak, sokakları dolduran protestolar nedeniyle yeterli çoğunluğu sağlayamayan yasama organı, değişikliklerin onaylanmasını iptal etmek zorunda kaldı.
Meclis Başkan Yardımcısı Sufmi Dasco Ahmad, gazetecilere verdiği demeçte, “Bölgesel seçim yasasının revizyonu bugün uygulanmayacak,” diyerek, bu yasa değişikliğinin geri çekildiğini açıkladı.
Polis parlamento binası önünde toplanan binlerce kişiye biber gazıyla saldırdı. Polis saldırısına direnişle yanıt veren eylemciler barikatları yıktı, ateşler yakıp barikat kurdu. Ellerinde pankartlar taşıyan protestocular, “Yeter! Halkın İradesi Gasbedilemez!” sloganlarıyla parlamentoyu kuşattı.
Parlamento, 21 Ağustos Çarşamba günü, vali olabilmek için azami yaşı 30 olarak belirleyen acil bir önergeyi kabul etti ve adaylık şartlarını daha da gevşetme yönünde değişiklikler yaparak, 22 Ağustos Perşembe günü bu değişiklikleri onaylamayı planladı. Ancak bu adımlar, sanal medyada geniş çaplı tepkiyle karşılandı ve ülkeyi bir anayasa kriziyle yüz yüze getirdi. Protestoların etkisiyle, yeterli çoğunluğa ulaşamayan yasama organı, yasayı geçiremedi.
Halk arasında Jokowi olarak bilinen Widodo, ikinci ve son beş yıllık görev süresine Ekim 2019’da başlamıştı ve tekrar aday olma hakkı bulunmuyor. Ekim ayında görevinden ayrılacak olan Jokowi, şimdi ailesini siyasi arenada tutma çabasıyla suçlanıyor.
Widodo’nun en büyük oğlu Gibran Rakabuming Raka, aynı mahkemenin eski bölgesel liderler için yaş sınırına bir istisna getirmesiyle başkan yardımcısı olarak seçilmişti. Bu karar, Widodo’nun kardeşi Anwar Usman’ın başyargıç olarak görev yaptığı sırada alınmıştı. Usman, yakın bir akrabasının davasında taraf olduğu için eleştirilmiş ve görevden alınmıştı.
Perşembe günü, her kesimden binlerce kişi demokrasiye yönelik tehditleri protesto etmek için sokaklara döküldü. “Bu düzen böyle devam edemez!” diyerek isyan eden kitleler, ülkenin dört bir yanında yükselen seslerle halkın iradesine sahip çıkma çağrısı yaptı.
Yogyakarta, Bandung, Surabaya ve Makassar gibi diğer büyük şehirlerde de eş zamanlı protestolar düzenlendi. Yogyakarta’da en az bin protestocu, şehir merkezinde yer alan parlamento binası, devlet sarayı ve diğer sembolik alanlarda toplandı. Eylemciler, bölgesel seçim yasası tasarısının reddedilmesini, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına saygı gösterilmesini ve siyasi hanedanlıkların son bulmasını talep etti.
(HABER MERKEZİ)