Adana’da Seyhan Barajı’nda yeterli su kalmaması nedeniyle sebze ekimine hazırlanan çiftçilere güz döneminde sulama suyu verilemeyeceği açıklandı. Artı Gerçek’e konuşan çiftçiler, ürün yetişmezse kıtlık olacağını ve fiyatların daha da artacağını vurguladı.
Tarımsal üretimin en önemli merkezlerinden Adana’da Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, Seyhan Barajı’ndan yeterli su bulunmadığını belirterek güz aylarında soğan, sarımsak, patates ve sebze ekimi yapılmamasını istedi.
Yüreğir, Ceyhan, Sarıçam ve Karataş ilçelerindeki muhtarlara gönderilen yazıda barajdaki su miktarının sadece narenciye, meyve ve fidan bahçelerinin ihtiyacını karşılayabileceği belirtilerek, “Kendi imkânları ile sulama yapabilecek çiftçiler (dere yatağı ve drenaj kanallarından sulama yapanlar hariç) dışında, güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir” denildi.
“BARAJLARDAKİ SU SADECE EKİLİ ÜRÜNLERE YETECEK MİKTARDA”
DSİ Adana Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan, aşağı Seyhan Ovası’ndaki meyve bahçeleri ve diğer ekili ürünlerin sulanması için kanallara su verme işleminin devam ettiğini söyleyerek, “Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 1,5 milyar metreküp su çiftçilerimiz tarafından kullanılmıştır. Ancak barajlardaki su miktarı sadece ekili ürünlere yetecek miktarda olup, eylül ayında üçüncü ürün ekimi yapılması halinde sulama suyunun bu alanlara verilememesi riski bulunmaktadır” dedi.
“SUYUMUZ BİTERSE AÇ KALIRIZ”
Artı Gerçek’e konuşan çiftçiler ise kışlık sebzelerin ekimine başlayacakları dönemde bu açıklamanın yapılmasına tepki gösterdi.
Çiftçi Mehmet Bayram, şunları söyledi: “Su sıkıntısı sadece biz çiftçilere değil, tüm topluma olumsuz yansıyacaktır. Onun için suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Biz sulamamızda damlama sulama sistemi kullanıyoruz. Yer altı suyunu kullanıyoruz. Elimizden geldiğince tasarruf sağlamaya çalışıyoruz. Elektrikle motorlarımız çalışıyor. Devletin katkısı olursa çok masrafı olmaz. Eğer suyumuz biterse aç kalırız. Ürün yetişmez bir kere. Olmayan bir şeyinde fiyatı olmaz. Her şey pahalı zaten. Ürün yetişmezse pazar olmaz. Pazar olmazsa vatandaş hiçbir şey alamaz, kıtlık olur.”
“EKİM HAZIRLIKLARINI TAMAMLADIK, ÖNCEDEN AÇIKLANSA TEDBİR ALIRDIK”
Sebze ve limon bahçeleri olan çiftçi Niyazi Kaya da DSİ’nin açıklamayı çok geç yaptığını, ekim için hazırlıklarını tamamladıkları söyledi:
“Devlet Su İşlerinin yaptığı açıklama zamansız bir açıklama. Biz mayıs ayında tohumlarımızı alıp fideliğe yolluyoruz. 25 Ağustos’ta gelecek fidemiz var. Önceden böyle bir açıklama yapılmış olsaydı gerekli tedbirimizi alırdık. Tohum yollamışım, tarlaları hazırlamışım. Ekim gününü beklerken çıkıp ‘su sıkıntısı var’ diyorlar. Artık çaresi yok biz bu ekimi yapacağız. Suyun yettiği yere kadarda sulayacağız. Kışlık sebze ekeceğiz. Lahana, karnabahar, marul ekeceğiz. Bunları ekmezsek kimsede ürün olmayacak. Bu piyasaya da yansıyacak. Elinde olanlar getirecek daha pahalıya satılacak. Bunun çaresine bakmak lazım.
“SULAMA OLMAZSA ÇİFTÇİ BİTER”
Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Dernek Başkanı Murat Kılıç da “Biberin her şeyi suyla. Su olmazsa ne ekilir ne toplanır. Dört güne bir, haftada bir sulamak zorundayız. Tüm çiftçi arkadaşlarımız damlama sulama sistemi ile sulamak zorundayız. Su sıkıntı olduğunun bilincindeyiz. Sulanmazsa buraya biber gelmez. Zaten fiyatlarda bir denge yok. Çiftçi biter sulama olmazsa. Biberler su olmazsa dalında kurur” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)