Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) temmuz ayında gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu paylaştı. Raporda yer alan bilgilere göre temmuz ayında 36 gazeteci tutuklandı, 69 gazeteci tehdit edildi ve 341 habere erişim engeli getirildi.
DFG açıklamasında devletin basına yönelik saldırılarının temmuz ayında ayyuka çıktığını belirtti. Özellikle Kürtlere karşı baskıları yoğunlaştıran faşist devlet saldırıları Irak Kürdistanı’na da taşıdı. İş birlikçi KDP ile gazetecilere dönük kapsamlı bir baskı politikası uyguladı.
Bu saldırılar; 8 Temmuz’da Türkiye SİHA ile Şengal’de ÇİRA TV Muhabiri Medya Hasan, ÇIRA FM Muhabiri Mirad Mîrza ve araç sürücüsü Xelef Xidir’a saldırdı. Saldırıda Mirad Mîrza yaşamını yitirdi. 11Temmuz’da KDP, Zoom Medya muhabiri Hejîn Fetah, bir kameraman ve kendilerine eşlik eden şoförü alıkoydu. Irak Kurdistanı’na fotoğraf çekmek amacıyla giden Fotoğrafçı Murat Yazar, 14 Temmuz’da Zaxo’da KDP asayişi tarafından gözaltına alındı. 23 Temmuz’da Süleymaniye asayişi, Rojnews muhabiri Dêrin Rehîm’i gözaltına alarak ekipmanlarına el koydu. KDP tarafından 279 gündür rehin tutulan Gazeteci Süleyman Ahmet’e Duhok Mahkemesi’nin verdiği 3 yıl hapis cezası AKP-KDP iş birliğinin son saldırısı oldu.
GAZETECİLERE HAPİS CEZASI
Türkiye’de ise gazetecilere dönük saldırılar, hukuk hiçe sayılarak komplo mantığı ile sürdürüldü. Bunun en bariz örneği ise Sadık Tapoloğlu oldu. Gazeteci Sadık Topaloğlu ve arkadaşı Mehmet Savaş, 13 Temmuz’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Topaloğlu, tutuklanmasına gerekçe yapılan soruşturma kapsamında 2022 yılında yargılanmış ve 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Duruşmalara hiç katılmayan bir tanık beyanı üzerinden ceza verilen Topaloğlu, yeniden tutuklanarak ikinci kez cezalandırılmış oldu.
Haziran ayında olduğu gibi temmuz ayında da özellikle MHP’li yöneticiler ve MHP’nin yayın organları üzerinden gazeteciler açık açık tehdit edilmeye devam edildi. MHP lideri Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti davası hakkında yazan, aralarında 63 gazetecinin de olduğu 154 kişiyi hedef gösterdi. Diğer yandan RTÜK ve Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurulu’nu bir sansür aracı olarak kullanan iktidar, 341 habere erişim engeli getirirken 6 haber sitesinin yayınını durdurdu. 3 Temmuz’da Açık Radyo’nun lisansı iptal edilirken, 11 Temmuz’da JINNEWS’in dijital platform X’teki hesabı @KurmanciJINNEWS, gerekçe gösterilmeden X tarafından engellendi. Mezopotamya Ajansı’nın internet sitesi mezopotamyaajansi.net, Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliğinin 25 Temmuz 2024 tarihli kararıyla erişime engellendi.
GAZETECİLİĞİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
DFG son olarak devletin bu baskı ve saldırı politikalarına karşı üretmeye ve gazeteciliği savunmaya devam edeceklerini vurguladı: “Hukukun hiçe sayıldığı, masumiyet karinesinin ortadan kaldırıldığı, dile dönük saldırıların arttığı ve tüm muhalif kesimlerin iktidar tarafından ‘terörist’ söylemleriyle kriminalize edildiği bir ortamda gazetecileri ve gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz.”
Raporun tamamı için tıklayınız: 2024 Temmuz Ayı Hak İhlalleri Raporu
(HABER MERKEZİ)