Lice’de 14 yaşındaki çocuğa dönük işkenceye dair görülen davada, tutuksuz yargılanan 5 polise “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 8’er yıl hapis cezası verildi.
Amed’in Lice ilçesinde 21 Mart 2023 Newroz kutlamaları sonrası 14 yaşındaki Y.D.’nin kaçırılması ve işkenceye maruz kalmasına dair İlçe Emniyet amirlerinden Aykut Oral ile polisler İsmail Akkuş, Emre Özcan, Gökhan Bay ve Hayrettin Çakmak hakkında açılan davada karar çıktı. Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına, Y.D.’nin ailesi, avukatı Mehdi Özdemir, İHD avukatı Yakup Güven, Amed Baro Başkanı Nahit Eren katıldı. Sanık polisler duruşmaya katılmadı.
SAVCI MÜTALAASI
Savcı bir önceki duruşmada sunduğu mütalaasında, sanıkların çocuğu 25-30 dakika araçta tutarak, sert cisimle darp etmek suretiyle üzerlerine atılı “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve telefonunu atmak suretiyle de “Mala zarar verme” suçunu işledikleri gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti. Savcı her bir sanık için “Kişiyi hürriyetinden yoksan bırakma” suçundan 14 yıla kadar, “Mala zarar verme” suçundan da 6 aya kadar ceza verilmesini talep etmişti.
ÖZDEMİR: İŞKENCEDEN YARGILANMALIYDI
Mütaalaya karşı savunma yapan avukat Mehdi Özdemir, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, “işkence” suçuna dair Lice Asliye Cezası Mahkemesi tarafından görevsizlik kararı verilen dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini istedi. İşkence suçunun açık olduğunu belirten Özdemir, “Yargıtay kararlarıyla da bu olay birebir örtüşmektedir. Ne iddianame ne mütaaladaki sevk maddeleri olaya uymayıp sanıkların kayrılması yoluna gidilmiştir. Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) gereğince işkencenin açıkça yasaklanmış ve suç olduğu kabul edilmiştir. Buna rağmen doğru sevk maddesi uyarınca yargılama yapılmayarak, müvekkilimin hak ihlaline sebebiyet verilmektedir. Önceki yazılı ve sözlü beyanlarımızı tekrar ederiz” dedi.
GÜVEN: ÜST SEVİYEDEN CEZALANDIRILSINLAR
Avukat Yakup Güven’de suçun “işkence” suçu olduğunu belirtti. Ural Tipi aracın kamera kayıtlarının dosya arasına alınmadığını hatırlatan Güven, “Etkili soruşturma yürütülmeyip sanıkların cezasızlık politikası sürdürülmektedir. Bu tip yargılamalarda kolluk her zaman kayrılmaktadır. Mağdur çocuk elleri kelepçelenerek, zırhlı araç içerisinde ağır silahlarla darp edilmiştir. Söz konusu eylem münferit şekilde olmayıp sistematik bir bicimde gerçekleşip açıkça işkence suçunun maddi ve manevi unsurları oluşmasına rağmen ne etkili soruşturma yapılıp delil toplanmış ne de bu konu ile ilgili yargılama yapılmıştır” diyerek, kolluğun en üst seviyeden cezalandırılmasını istedi.
Baro Başkanı Nahit Eren’de sanıklara işkence suçundan ceza verilmesini isteyerek, üst reddeden sanıkların cezalandırılmasını istedi. Duruşmaya katılan Y.D. ve ailesi de sanıkların cezalandırılmasını istedi.
Sanık polislerin avukatları, sanıkların beraatını, adli kontrollerin kaldırılmasını istediği görüldü.
Mahkeme heyeti, her bir sanığa “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 8 yıl hapis cezası verdi. Cezada indirime gitmeyen mahkeme heyeti, “Mala zarar verme” suçundan da ayrı ayrı 4 bin 500 TL para cezası verdi. Sanıklar hakkında uygulanan “yurt dışı” adli kontrollerinin devamına da karar verdi.
(HABER MERKEZİ)