Amasra’da ve Soma’da yaşanan maden katliamlarında yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin açılan davalar bugün görüldü.
43 İŞÇİNİN KATLEDİLDİĞİ DAVA GÖRÜLDÜ
Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022’de grizu patlaması sonucu 43 işçinin katledilmesine ilişkin davanın 7. duruşması Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada, madende keşif yapılmasının mümkün olup olmadığına dair bilirkişiler tarafından hazırlanan ön raporun sonuç kısmı okunarak keşif halinde alınacak önlemlere dikkat çekildi. Ardından, ATİM tarafından verilen keşif yapılması ve barajların açılmasının halen tehlikeli olduğu ve ancak su basılması halinde tehlikenin azaltılabileceği özetli cevap okundu.
Avukat Derviş Emre Aydın bilirkişi ön raporu ve ATİM cevabına dair beyanda bulundu. Bilirkişi ön raporunun bilimsel kriterlere uygun olduğunu belirten Aydın, ATİM cevabında literatür atfı dışında bilimsel bir açıklama bulunmadığını kaydetti.
“Barajlar işin başında yanlış konumlandırıldığı için kızışma sürüyor. Ardından lafı en başından beri söyledikleri ‘su basma’ talebine getiriyorlar. Ön raporda böyle bir önlemden bahsedilmemiş ancak ATİM ısrarla su basılmasını istiyor” diyen Aydın, devre kesicilerin çalışmayabildiğine dair defalarca tanıklık aldıklarını kaydetti.
Log kayıtları ve röle grafiklerine dair ATİM’e başvurduklarını ancak “Veremeyiz, mahkemeden isteyin” dendiğini aktaran Aydın, “Yatırımlar yapılmadı, bizim sorumluluğumuz değil diyemezsiniz. Yatırım sizin sorumluluğunuz değilse, üretimi durdurmak sizin sorumluluğunuz. Bakanlık raporunda bu tespit var, bizi ilgilendirmez diyemezsiniz” dedi.
3 SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Savcılık tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına dair mütalaa bulundu.
Ardından avukat Melike Polat Bursalı tutuklu sanıkların tutukluklarının devamı ile sanıklardan Serkan Özdoğan, Fazıl Karaküp ve Hidayet Gökdere’nin tutuklanmaları yönünde talepte bulundu.
Ara kararla Şahan Kahraman, İbrahim Hakan Mengeş ve Levent Aydın’ın “konutu terk etmeme” ve “yurt dışına çıkış yasağı” adli kontrolleri ile tahliyelerine karar verildi. Dosyanın soruşturma aşamasındaki heyete bilirkişi raporu düzenlenmesi için tevdiine karar verildi.
Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken duruşma 6 Ağustos tarihine ertelendi.
SOMA DAVASI ERTELENDİ
Manisa’nın Soma ilçesinde 10 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü.
2015 yılında başlayan ve 3 yıldan fazla süren dava sürecinde kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemişti.
301 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden katliamı nedeniyle Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma neticesinde ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında iddianame düzenlenerek Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştı.
Kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün saat 09.35’te Soma Adliyesi’nde başladı.
Dava, 12 Eylül 2024’e ertelendi.
14 KİŞİ HAPİS CEZASI ALMIŞTI
Soma davasında 13 Nisan 2015’te 8’i tutuklu 37’si tutuksuz toplam 45 sanık, 162 mağdur yaralı, 487 maktul müşteki ve 436 tanıkla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan ceza davası 11 Temmuz 2018’deki 22’nci duruşmayla tamamlandı.
Soma Kömür İşletmeleri’nin yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası alırken diğer 37 sanık beraat etti. 9 Şubat 2021’de tutukluların, tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.
(HABER MERKEZİ)