Gama İplik’te çalışan işçiler, daha önce eksik aldıkları ücretlerinin iki aydır hiç ödenmediğini söyledi. Sağlıklarını tehlikeye atarak çalıştıklarını anlatan işçiler alamadıkları ücretleri için eylemde.
Düzce Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Gama İplik’te çalışan işçiler iki aya yakın süredir ücretlerini alamıyor. Daha öncesinde de ücretlerinin yarım yatırıldığını, buna rağmen üretimin artırıldığını söyleyen işçiler, ücretlerinin eksiksiz yatırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 24 şubattan beri fabrika önünde eylemde. Örgütlü oldukları Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in de kendilerini oyaladığını anlatan işçiler, “2 aydır bedavaya çalışıyoruz, 80 ton olan üretim 120’ye çıktı, eylem yapacağımızı duyan patron hepimizi ücretsiz izne çıkardı” dedi.
Düzce’nin merkezine 20-25 km uzaklıkta Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan çoğunlukla geri dönüşüm işi yapan Gama İplik’te yaklaşık 800 işçi çalışıyor. Kadın işçilerin yoğunluklu olarak çalıştığı fabrikada iki ay boyunca ücret almadan çalıştırılan daha sonra ücretsiz izne çıkarılan işçilerin problemleri bununla da sınırlı değil. 2 yıldır Gama İplik’te çalışan 36 yaşındaki Hami işe girdiği ilk günlerde ücretler açısından böyle bir sıkıntı çekmediklerini, 8 ay önce ücretlerin geç yatırılmaya başladığını anlattı. Bakım personeli olarak çalıştığı fabrikada şahit olduklarını anlatan Hami, “Kullanılmış kumaşlar gelir onları geri dönüşüme sokarız, oradan iplik olarak çıkardı mallar. Dışarıdan bakınca pisliği yokmuş gibi görünen bu iş fabrikanın içine girince değişiyor. Fabrika o kadar pis, o kadar kir içindeydi ki sabah ak pak girdiğimiz fabrikadan akşam kömür madeninden çıkmış gibi çıkıyorduk” diye konuştu.
Fabrikanın bant bölümünde çalışan işçiler için koşulların daha zor olduğunu belirten Hami, “Kimi günler bantta çalışan işçiler günde 3 kıyafet değişiyordu. Hem pislikten hem de terden. Maske veriyorlardı ama maske ne işe yarasın? Üzerimizde bir parmak toz birikiyordu. Bunların hepsi meslek hastalığı demek bugün burada çalıştığımızın sonucunu biraz yaş alınca göreceğiz. Soluduğumuz bu pisliğe karşı fabrikadan yemeklere ayran, yoğurt getirmesini istiyorduk ama onu da yapmıyorlardı. Bir gün geliyorsa üç gün gelmiyordu. Bari yoğurt ayran içimizi temizlesin istiyorduk” diye anlattı.
“PATRON SENDİKASIYMIŞ”
Fabrikaya girince Öz İplik-İş’e üye olduğunu daha öncesinde sendikanın ne olduğunu bilmediğini anlatan Hami, “Sendikayı burada öğrendim, meğer bu da patron sendikasıymış. Ne söylediysek ötelediler ‘Şu zaman görüşeceğiz şöyle yapacağız, bekleyin’ dediler. Bekledik, hiçbir şey değişmedi. Daha da kötüye gitti. Ücretlerimiz ödenmiyor dediğimizde ‘Patronun parası yokmuş’ dediler. Aynı dönem 80 ton olan üretim 120 tona çıktı. Aynı işçiyle daha çok iş yapmaya başladık. Bunun için patron ekstra makine bile aldı. Makineye para var da işçiye mi para yok? Üretim arttı ama biz bunun karşılığını görmedik, üstüne paramızı vermemeye başladılar” dedi.
(HABER MERKEZİ)