Pek çok AB ülkesi ve Hindistan’ın ardından Çekya’daki yüzlerce çiftçi de traktörleriyle birlikte başkent sokaklarında eylem yaptı. Çiftçiler, yüksek maliyet ve düşük mahsul fiyatlarından şikâyet etti.
Almanya, Fransa, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin ardından Çekya’daki yüzlerce çiftçi de traktörleriyle birlikte başkent Prag’da eylem düzenledi. Traktörleriyle Tarım Bakanlığı’nın önüne gelen çiftçiler, yüksek enerji maliyetlerini, karşı karşıya kaldıkları bürokrasiyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakatı’nı protesto etti.
Bu yıl Polonya, Fransa, Almanya, İspanya, Yunanistan ve İtalya’daki binlerce çiftçi, düşük mahsul fiyatlarını ve yüksek maliyetleri, ucuz ithal ürünleri ve AB’nin iklim krizi ile ilgili yaptığı düzenlemelere tepki göstermek için sokaklara çıkmıştı. Hindistan’da da düşük mahsul fiyatlarına yönelik geniş çaplı eylem ve yürüyüşler düzenlenmişti. Son aylarda artış gösteren bu protestolara bu hafta Çekya da katıldı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, ülkedeki büyük çaplı tarım kuruluşları protestolara mesafeli yaklaşırken bazı çiftçiler Prag’daki bir ana yolun bir şeridini trafiğe kapattı. Tarım Bakanlığı önüne gelen yüzlerce eylemci, “Utanın” ve “İstifa” sloganları attı.
Tarım Bakanı’nın henüz çiftçilerle bir görüşme yapıp taleplerini doğrudan dinlememesi tepki çekerken Çekya hükümeti de eylemi düzenleyenlerin “gerçek çiftçilikle bir alakalarının olmadığını” savundu. Başbakan Petr Fiala, sanal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, “Bugünkü eylemin çiftçiler için daha iyi şartlar için yürütülen mücadeleyle pek bir ortak noktası yok” yorumunu yaptı.
Başbakan, eylemi düzenleyenlerden bazılarının “Rusya yanlısı” olduğunu ya da diğer siyasi amaçlarının olduğunu savundu. Fiala, “Çiftçileri temsil edenlerle müzakere ediyoruz ve tarımımızın ihtiyaçlarının ne olduğunu görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.
Çekya’daki çiftçilerin başlıca şikâyetleri, AB’nin çiftçiliğe yönelik politikaları, piyasadaki bozulmalar, AB dışından yapılan ucuz ürün ithalatı karşısında ürün fazlalığından doğan düşük fiyatlar olarak öne çıkıyor.
Çiftçiler, ayrıca AB’nin Yeşil Mutabakatı’nda ortaya konulan iklim kriziyle mücadele önlemleriyle ilişkilendirilen yüksek maliyetlerden şikâyet ediyor.
(HABER MERKEZİ)