HABER MERKEZİ- Sendikalı oldukları için işine son verilen çoğu kadın 115 Flormar işçisi 9 gündür direnişlerini sürdürürken, Flormar yönetimi direnişteki işçilerin çalışanlarla irtibatını kesmek amacıyla fabrika girişine branda ve dikenli tel çektirdi.
Türkiye’nin tanınmış kozmetik firmalarından Flormar, geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki fabrikada Petrol-İş Sendikası’na üye olan çoğu kadın 115 işçiyi işten çıkardı. Birgün’ün haberine göre, işçilerin direnişe geçmesi üzerine fabrika yönetimi, giriş kapısını üç metrelik bir branda ile kapatarak fabrikanın çevresini de dikenli telle kapattı. İşine son verilen ve çalışan işçilerin birbirini görmesini engellemeye dönük uygulamaya işçilerden tepki geldi. İşçiler, “Bu kadar da işçi düşmanlığı yapılmaz! İçerideki arkadaşlarımızın bizi görmelerini engellemeye çalışıyorlar” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Yeni işçi alınıyor
Öte yandan fabrika yönetiminin, taşeron firmalar aracılığıyla, işten attığı işçilerin yerine taşeron işçisi alımına başladığı da öğrenildi. Direnişteki işçiler, iş görüşmesine gelen taşeron işçilerine seslenerek, “Hepimiz işçiyiz, biliyoruz sizin de işe ihtiyacınız var, gelin beraber mücadele edelim, bu sömürüye karşı birleşelim” çağrısında bulundu.
Ne olmuştu?
Flormar’da sendikalaşma çalışmaları geçen Ocak ayında başlamış, işçilerin çoğunluğu anayasal ve yasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikası’na üye olmuştu. Toplu sözleşme için yeterli üye sayısına ulaşan sendikanın çoğunluk tespiti başvurusuna Çalışma Bakanlığı’ndan olumlu yanıt geldi, sendika yetki aldı. Ancak işçilerin sendikal haklarını hiçe sayan Flormar işvereni, çoğunluk tespitine itiraz etti. İşveren ayrıca Mart ayında 12 sendikalı işçiyi işten attı, diğerlerini de sendikadan istifaya zorladı. İşçileri sendikadan istifa ettiremeyen Flormar yönetimi, bu kez de 115 işçiyi tazminatsız işten attı.
İşçiler, 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde direnişlerini sürdürüyor.
Kadın işçilere sosyal medyadan destek
Türkiye’nin en köklü kozmetik firmalarından olan Flormar, 7 kıtada 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. 2 bin farklı ürün çeşidi ile hedef kitlesi kadınlar olan Flormar’ın fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin çoğu kadın. Bu çelişkiye dikkat çeken kadınlar da yine geçtiğimiz günlerde, #FlormarDeğilDirenişGüzelleştirir etiketiyle sosyal medya üzerinden işçilere destek verdi.
Öte yandan Flormar’ın çoğunluk hissesine sahip olan Fransız kozmetik tekeli Yves Rocher, faaliyetlerini yürütürken “Birleşmiş Milletler Küresel İlkeleri”ne saygı duyacağını imza altına almış bir firma. Firmanın uyacağı taahhütünde bulunduğu 10 maddelik BM Küresel İlkeleri’nin üçüncüsü şöyle: “İşverenler, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli.”