Fransa’da çiftçiler traktör ve kamyonlarıyla Paris çevresinde 8 bölgede yol kapatma eylemleri yapıyor.
Son günlerde çiftçiler Belçika, İspanya ve Polonya’dan gelen mallara el koydu, ürünleri otoyola dağıttı ve ateşe verdi.
Genç Çiftçiler Grubu ve ülkenin en büyük tarım birliği olan FNSEA, daha önce “başkentin süresiz olarak kuşatılacağı” yönünde uyarıda bulunmuştu. Çiftçilerin eylemi Paris dışında diğer illerde de devam ediyor. Nîmes, Lyon, Paris ve Valence’de eylemler sürüyor. “A1”, “A4”, “A5”, “A6”, “A13”, “A10”, “A15”, “A16”, çiftçilerin traktörleriyle baraj kurup trafiği kapatmayı hedefledikleri otoyollar arasında.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin özellikle başkentin iki havaalanı ile meyve, sebze, et ve balık gibi gıda ürünlerinin toplu bir şekilde esnafa satıldığı “Rungis” haline giden yolların açık tutulması için çok sayıda polis görevlendirdi.
ÇİFTÇİLER GERİ ADIM ATMADI
Fransız hükümetinin, çiftçilerin kullandığı dizel yakıta yönelik devlet sübvansiyonlarını kademeli olarak azaltma planından vazgeçtiğini açıkladı fakat çiftçiler bunu yeterli bulmadı.
Genç Çiftçiler Sendikası yöneticisi Maxime Buizard, basına yaptığı açıklamada başkent Paris bölgesindeki eylemlerinin en az beş gün süreceği uyarısını yaptı.
Diğer tarım işçileri sendikaları da eylemlerinin devam edeceği mesajını verdi.
Ülkenin en büyük tarım işçi sendikası FNSEA Başkanı Arnaud Rousseau, TF1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, eylemlerine son vermeyeceklerini belirterek, “Eylemlerimizi sürdürmeye karar verdik. Başbakan tüm taleplerimize yanıt vermedi.” dedi.
ÇİFTÇİLERİN TALEBİ NE?
Fransa’da çiftçiler sübvansiyonlar kaldırıldığı için mazotun daha pahalı hale geleceğini, su tüketimi için yılda 47 milyon euro ekstra ücretle karşı karşıya kalacaklarını ve karmaşık düzenlemelerin durumu iyice zorlaştırdığını söylüyorlar.
Ayrıca, Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Anlaşması’nın getirdiği pestisit ve herbisit yasaklarına ve Brezilya ve Arjantin’den daha fazla sığır eti ithal edilmesini sağlayacak AB çapında yeni bir anlaşmaya da itiraz ediyorlar. Çiftçiler, hayvan refahı konusunda katı kurallara tabi olmadıkları için bu ülkelerle rekabet etmenin son derece zor olduğunu belirtiyor.
Fransa’nın AB’den aldığı yıllık 9 milyar euroluk sübvansiyona başvurmak ise daha büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Çiftçilere göre, haftanın en az bir günü bu sübvansiyonlar için evrak doldurmakla geçiyor.
(HABER MERKEZİ)