Gazze’deki hükümet, İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda katledilen gazeteci sayısının 98’e yükseldiğini duyurdu.
Gazze’deki hükümet, Ala Ebu Muammer isimli gazetecinin İsrail’in saldırısında hayatını kaybettiği ve böylece 7 Ekim’den bu yana katledilen gazeteci sayısının 98’e yükseldiğini açıkladı
Açıklamada, Ebu Muammer’in nerede ve nasıl öldüğü bilgisi paylaşılmadı.
Medya Ofisi’nden daha önce yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’de gazetecileri “Filistin anlatısını susturmak, gerçekleri gizlemek, haber ve bilgilerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek amacıyla kasıtlı olarak öldürdüğü” ifade edilmişti.
CPJ’DEN AÇIKLAMA
CPJ’nin yayımladığı açıklamaya göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle katledilen gazeteci sayısının herhangi bir ülkede 1 yılda ölen gazeteci sayısından daha fazla olduğunun altı çizildi.
İsrail ordusunun gazetecileri ve ailelerini hedef almasından endişe duyduklarını belirten CPJ, “En az bir vakada, açık bir şekilde üzerinde basın işareti olan bir gazeteci çatışmanın olmadığı bir bölgede yaşamını yitirdi. En az 2 diğer vakada ise gazeteciler, aileleri öldürülmeden önce İsrailli yetkililer ve ordu mensuplarından tehdit aldıklarını bildirmişti” ifadesi kullanıldı.
Bölgede gazetecilere yönelik sansür uygulandığına işaret edilen açıklamada sunulan verilere göre, en az 20 gazetecinin gözaltına alındığı ve birçoğunun da fiziksel ya da tacize maruz kaldığı kaydedildi.
Açıklamada, birçok medya merkezinin de İsrail bombardımanlarında yerle bir edildiği aktarılarak “Bombardıman ve kısıtlı insani yardım nedeniyle yaşanan sürekli iletişim kesintisi ve yakıt, gıda ve barınma eksikliği, uluslararası gazetecilerin savaşın çoğu bölümüne neredeyse hiçbir bağımsız erişimi olmadığı Gazze’de gazeteciliği ciddi derecede engelledi” yorumuna yer verildi.
CPJ Başkanı Jodie Ginsberg, İsrail-Gazze savaşında öldürülen gazeteci yoğunluğunu CPJ tarihinde emsalsiz olarak nitelendirdi.
CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Sherif Mansour ise Gazze’ye yönelik saldırıları “gazeteciler için görülmüş en tehlikeli durum” olarak nitelendirerek “İsrail ordusu, 10 haftada bir ülkenin 1 yılda öldürdüğünden daha çok gazeteciyi öldürdü. Öldürülen her gazeteci ile savaşın belgelendirilmesi ve anlaşılması daha zor bir hal alıyor” görüşünü paylaştı.
(HABER MERKEZİ)