Lübnan seçimlerini Hizbullah ve müttefikleri kazandı

HABER MERKEZİ- Lübnan’da 9 yıl aradan sonra dün (6 Mayıs) gerçekleştirilen genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Hizbullah ve müttefikleri zafer kazandı.

Lübnan seçimlerinde Hizbullah ve müttefikleri büyük bir zafer kazanırken, Başbakan Saad el-Hariri’nin liderlik ettiği El-Müstakbel partisi ağır bir yenilgi aldı.

İlk sonuçların ardından “Direniş’e Vefa” ve Emel taraftarlarının uzun araç konvoyları oluşturarak zafer kutlamaları yaptığı bildirildi.

Lübnan’da en son 2009’da genel seçimler yapılmış, Suriye krizinin yarattığı güvenlik sorunları nedeniyle aradan geçen 9 yıla rağmen seçim yapılamamıştı.

Seçimler başlamadan önce 15 seçim bölgesinde yapılacak seçimlerde seçmen yeterliliğine sahip 3 milyon 700 bin kişinin oy kullanacağı açıklanmıştı; ancak Lübnan İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre katılım yüzde 49,2’de kaldı.

Lübnan parlamentosundaki 128 sandalye için 597 adayın yarıştığı seçimlerde ulaşan ilk haberlere göre Hizbullah’ın aday gösterdiği 13 kişinin tamamı meclise girdi.

Hizbullah’ın adayı Emin Şeri’nin Başbakan Saad el-Hariri’den 2 bin daha fazla oy alarak Batı Beyrut’ta birinci olduğu bildirildi.