İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı bir ayı aşkın süredir devam ediyor. İsrail menşeili şirketlere yönelik boykot çağrıları da sürüyor. Bazı kesimler tarafından Starbucks boykot edilirken TC devleti İsrail ile ilişkilerini hız kesmeden sürdürüyor.
TC’DEN HER GÜN 7 GEMİ MAL TAŞINIYOR
Serbest gazeteci Metin Cihan, dünya çapında gemi trafiğine yer veren marinetraffic’de kayıtlı veriler doğrultusunda TC’den İsrail’e malzeme taşıyan gemileri listeledi.
Marinetraffic kayıtlarına göre, Gazze saldırısının başladığı 7 Ekim’den bugüne TC’den İsrail’e toplam 253 gemi gitti. TC’den İsrail’e günlük malzeme taşıyan gemi sayısı 7.
israil'in katliamı devam ederken türkiye'den israil'e sevkiyat yapan gemileri listeledim. hepsini sığdırmak mümkün olmadı. ayrıca ben bu tablonun ekran görüntüsünü alırken bile yenileri yanaşıyordu. lafta filistin'i, gerçekte israil'i destekliyoruz. (kaynak: marinetraffic) pic.twitter.com/GMqXI0fIiI
— metin cihan (@metcihan) November 12, 2023
EN ÇOK PETROL, AKARYAKIT, GIDA VE ÇELİK TAŞINIYOR
Metin Cihan “İsrail’in saldırıları başladığından beri Türk limanlarından kalkan 253 gemi İsrail’e ulaştı. Her gün ortalama 7 gemi hareket ediyor. Ham petrol ve akaryakıt taşıyan tankerler, demir çelik, çimento, gıda ve diğer ürünler aralıksız bir şekilde İsrail’e ulaşıyor” diyerek sevkiyatın kesintisiz devam ettiğine dikkat çekti.
TC’NİN İSRAİL’LE TİCARETİ 6 MİLYAR DOLAR
TC’nin İsrail’e ihracatı ise 6 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın içinde en büyük kalemi ise çelik ihracatı oluşturuyor. Boru ve petrol hattı gibi enerji alanlarında iş birlikleri de var. Karar yazarı İbrahim Kahveci de köşesinde bu duruma dikkat çekerek “Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM raporuna göre Türkiye İsrail’e mal satışında Çin ve ABD’den sonra gelen Almanya ile beraber aynı seviyede ihracatta bulunuyor. Yani İsrail’in ihtiyaçlarını karşılamasında dünyada 3’üncü ülkeyiz” diye yazdı.
TİM verilerine göre, geçen yıl İsrail’e 1 milyar 192 milyon dolarlık demir-çelik satışı yapıldı. Bunu 563 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları izledi. Üçüncü sırada ise 512 milyon dolarla plastikler ve mamuller geliyor.
Kahveci, TÜİK’in dış ticaret verilerinin son 6 aylık ortalamasına göreyse İsrail’e ayda 450 milyon dolarlık mal satıldığına işaret etti.
(HABER MERKEZİ)