Anayasa Mahkemesi (AYM), “sansür yasası” olarak tanımlanan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini oy çokluğu ile reddetti.
AYM, 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüştü.
Mahkeme, iptal başvurusunu oy çokluğuyla reddetti.
7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun 29’uncu maddesiyle TCK’nin 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.
TCK’ye eklenen 217/A maddesi şöyle:
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
Basın meslek örgütleri, karar öncesi AYM önünde nöbet başlatmış, Meclis’ten geçirilen yasanın gazetecilere yönelik baskı ve yargı tehdidi haline getirildiğine vurgu yapılmıştı.
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla şimdiye kadar birçok gazeteci gözaltına alındı, tutuklandı ve gazeteciler hakkında soruşturma açıldı. Devletin “dezenformasyonu” önleme dediği şey halkın gerçek bilgi almasını sağlayan kişilere cezaya döndü. Özellikle iktidar karşıtı, siyasi haber yapan gazeteciler susturulmak istendi.
(HABER MERKEZİ)