Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 31 Ekim’de “Tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği için çalışıyoruz” açıklamasının ardından detaylar ortaya çıktı.
Türkiye’de 4’üncü sınıf itibarıyla müfredatta bulunan din derslerinin, okulöncesi ile ilkokulun ilk üç kademesine de zorunlu kılınacağı iddia edildi. Böylece eğitim sisteminde AKP iktidarında tam 18’inci kez sistem değişecek.
TALİMAT CUMHURBAŞKA’NINDAN
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre karma eğitimi hedef alan açıklamalarıyla gündeme gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in müfredat değişikliği açıklamasının altından dini eğitim çıktı. Müfredattan sorumlu MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sürecin dışında bırakıldığı öğrenilirken müfredat değişikliği kararının Tayyip Erdoğan’ın verildiği öğrenildi. Değişiklik kapsamında, okulöncesi ile ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıfların ders çizelgelerine zorunlu din dersleri ekleneceği bildirildi. Müfredat değişikliğinin, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında gerçekleşmesi için de “Özel bir çaba” sarf edildiği kaydedildi. Çalışmaların, MEB’deki genel müdürlükler aracılığıyla haziran ayı itibarıyla başladığı ifade edilirken yeni müfredatın 2024-2025 eğitim öğretim döneminde okulöncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflardan itibaren kademeli şekilde uygulanacağı belirtildi.
MEB’in bilimsel danışma ve inceleme organı olan, öğretim programlarını, ters kitaplarını belirleyen Talim ve Terbiye Kurulu’nun dışarıda bırakıldığı sürecin yönlendirmesinin Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu tarafından yapıldığı da iddialar arasında yer aldı.
TÜM DERSLERE DİNİ KONULAR
Okulöncesi ile ilkokula din dersleri getirmeyi hedefleyen düzenleme hazırlığına yönelik ayrıntılar bunlarla da sınırlı kalmadı. Temel eğitim kademesindeki tüm derslerin müfredatına bir şekilde, “Dini konuların” ekleneceği, bu yolla din dersi dışında dahi öğrencilere dini eğitim verileceği öne sürüldü.
TEKİN’İN BAKANLIĞI
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakanlığa geldiği ilk gün itibarıyla tartışmalı uygulamalara imza attı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanan ve din görevlilerine okulların kapısını açan ÇEDES Protokolü başta olmak üzere, eğitim kurumlarına getirilen mescit zorunluluğu ve “Yalnızca kızların gideceği okulların açılması” düşüncesi Tekin dönemine damgasını vurdu.
ŞÛRADA OLDUBİTTİ
İktidarın okulöncesi eğitimi dinselleştirme çabası en çok, 2021 yılında gerçekleştirilen Milli Eğitim Şurası’nda açığa çıktı. Şûrada komisyonda görüşülmeyen, “Okulöncesi kademede din eğitimi verilsin” teklifi, Genel Kurul’da oylamaya sunuldu. Eğitim Bir Sen’in önergesi üzerine yapılan oylamanın ardından teklif, oy çokluğuyla komisyona taşındı. Komisyon başkanı, “Müfredatla ilgili karar alma yetkimiz yok” diyerek öneriyi geri çevirdi. Ret kararı üzerine sendikanın temsilcisi toplantıdan ayrıldı. Komisyondan geçmeyen okulöncesinde dini eğitim önerisi de Divan’da oylamaya dahil edildi. Teklif, uzmanların görüşüne dahi başvurulmadan oldubittiye getirilerek Genel Kurul’dan geçirildi.
(HABER MERKEZİ)