30 yıldır tutsak bulunan Mehmet Şirin Gümüş’ün infazı, eski hücre cezaları gerekçesiyle yakıldı. Hapishane savcısı, cezalara dair iptal kararını tanımayarak tahliyeyi engelledi.
İzmir Şakran 2 Nolu F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde bulunan 30 yıllık tutsak Mehmet Şirin Gümüş’ün (68) infazı, daha önce aldığı hücre cezaları gerekçesiyle yakıldı. İzmir’de 9 Ağustos 1993’te evine yapılan baskınla gözaltına alınan Gümüş, tanık ifadeleri gerekçesiyle 16 Ağustos 1993’te tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) yapılan yargılamada Gümüş hakkında, “devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi.
30 yıldır tutsak bulunan Gümüş’ün 9 Ağustos’ta tahliye olması gerekirken daha önce hakkında verilen hücre cezaları gerekçe gösterilerek infazı yakıldı. Buna göre Gümüş 6 yıl daha tutsak kalacak.
Gümüş’ün avukatı Abdülhadi Çetin, müvekkili hakkında farklı tarihlerde verilen 8 hücre cezasına karşı Karşıya Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazlarda bulundu. Yapılan itirazlar sonucunda 4 hücre cezası iptal edilirken verilen bir ceza infaz edildi, 3 cezayla ilgili itiraz süreci devam ediyor.
HÂKİMLİK İTİRAZI KABUL ETTİ
Av. Çetin, müvekkilinin infazının yakılmasının ardından “iyi halli” olmasından dolayı şartlı tahliyesi için 23 Haziran 2023’te Karşıyaka 2’nci İnfaz Hâkimliği’ne yeni bir başvuru yaptı. Başvuruyu değerlendiren İnfaz Hâkimliği, inceleme sonucu avukatın yaptığı itirazı kabul etti. 3 Temmuz’da verilen hâkimlik kararında, “Hâkimliğimizce yapılan inceleme sonucunda hükümlünün koşullu salıverilmenin geri alındığı gerekçe gösterilerek, talebin reddine karar verilmiş ise de gönderilen dosya kapsamında denetime olanak verilecek biçimde koşullu salıverilmesinin geri alındığına dair bir karar bulunmadığı, ayrıca belirtilen gerekçenin dosya kapsamı ile uyumlu olmadığı anlaşıldığından hükümlü Mehmet Şirin Gümüş’ün vekili Av. Abdülhadi Çetin’in itirazının kabulüne karar verilmiştir” denildi.
SAVCI: KARAR BİZİ BAĞLAMIYOR
İnfaz Hâkimliği’nin vermiş olduğu kararı değerlendiren Av. Çetin, “Hâkimlik kararına 7 gün içinde cezaevi yönetimi itiraz etmediyse, müvekkilimizin koşullu salıverilmesi gerekirdi. Biz 7 gün bekledik. Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz olmadı ve karar kesinleşti. Kararın kesinleşmesinin ardından uygulanması için cezaevi savcılığıyla görüştük. Ancak savcılık, kararın kendilerini bağlamadığını, tahliye ya da denetim serbestliği sağlamayacağını, açıkça kararı tanımadıklarını söyledi” dedi.
“İDARE KARARLARI UYGULAMIYOR”
Hapishane savcısının kendilerine yeniden müddetname tanzimi için başvuru yapmaları gerektiğini söyleyen Çetin, bu kez tanzim kararı için tekrar başvuru yaptıklarını ve kararı beklediklerini belirtti. İnfaz Hâkimliği’nin kesinleşmiş kararının uygulanması için tekrar başvurmak zorunda kaldıklarını dile getiren Çetin, “Cezaevi idareleri İnfaz Hâkimliklerinin kararlarını kendi yönetmeliklerini gerekçe göstererek yerine getirmiyor. Cezaevi savcıları da cezaevi içerisindeki yönetmelikleri gerekçe göstererek uygulamıyor. Özellikle siyasi tutuklular olduğunda, kesinleşmiş karar da olsa uygulanmıyor. Bu görevi ihmaldir, usulsüzlüktür” dedi.
Süreyya Gümüş de eşinin tahliye edilmesini talep ederek yaşanan hukuksuzluğun son bulmasını istedi. Eşinin uzun yıllardır hapishanede olduğunu ve gözaltına alındığında gördüğü işkencelerden kaynaklı birçok sağlık sorunu yaşadığını ifade eden Gümüş, “Eşimin 30 yılı doldu, iki aydır bırakılması gerekiyordu. Ama bırakılmıyor. Hücre cezaları gerekçe göstererek infazı yakıldı. Ailesi olarak bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz” diye belirtti.