İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 7 basın emekçisi yaşamını yitirdi, 10’u yaralandı, 2 gazeteci de kayıp. Meslek örgütleri “Gazetecileri koruyun” çağrısı yaptı.
Filistinli direnişi güçlerinin 7 Ekim’de Gazze ablukasını kırarak İsrail yerleşimlerine yönelik başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonu sonrası çatışmalar ve Gazze’ye yönelik İsrail bombardımanı devam ediyor.
Gazze’deki hükümet basın ofisi, İsrail saldırılarında basın camiasının yaşadığı kayıplara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 7 basın emekçisinin yaşamını yitirdiği, 10’unun yaralandığı, 2 gazetecinin de kayıp olduğu ifade edildi.
Ölen gazetecilerin isimleri Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevacihe, İbrahim Lafi, Muhammed Cerğun, Muhammed es-Salihi, Esad Şemlah şeklinde açıklanırken, Nidal el-Vahidi ile Heysem Abdulvahid’in kayıp olduğu kaydedildi.
Açıklamada ayrıca İsrail’in yerleşim yerlerine yönelik bombardımanlarında 40 medya kurumunun tamamen yıkıldığı ya da kısmen hasar gördüğü aktarıldı.
İsrail savaş uçaklarının, gece saatlerinde Gazze’nin Rimal semtine yoğun hava saldırılarında Filistinli gazeteciler Said et-Tavil ve Muhammed Subh’un yaşamını yitirdiği bildirilmişti. Sonrasında aynı bölgede hava saldırısında yaralanan gazeteci Hişam en-Nevacihe’nin de hayatını kaybettiği duyurulmuştu.
CENAZELERİ MESLEKTAŞLARI KALDIRDI
İsrail’in saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Tavil ve Subh’un cenazelerini meslektaşları kaldırdı. Filistinli medya emekçileri, Tavil ve Subh’un naaşının kaldırıldığı Şifa Hastanesi önünde bir araya geldi. Alanda toplanan gazeteciler, meslektaşlarının cenaze namazına katıldı.
Hamas’a bağlı Basın Ofisi’nin Başkanı Selame Maruf, cenazede yaptığı konuşmada İsrail’in gazetecileri haber takibi yaptıkları sırada soğukkanlılıkla hedef aldığını belirterek, “Üzerlerinde basın mensubu olduklarını gösteren kıyafetler olmasına rağmen hedef alındılar, İsrail vahşetinin kurbanı oldular” dedi.
Maruf, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili uluslararası kurumlara İsrail’i cesaretlendiren suskunluğuna son verme çağrısında bulundu.
Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da Filistinli gruplar adına yaptığı konuşmada İsrail’in gerçeklerin üstünü kapatmak için gazetecileri kasıtlı olarak öldürdüğünü söyledi. Kasım, Filistin medyasının İsrail’in suçlarını ortaya çıkarmayı sürdüreceğini ifade etti.
“GAZETECİLERİ KORUYUN”
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) dün yayımladıkları açıklamalarda gazetecilerin güvenliğinin sağlanması ve korunması çağrısı yaptı.
CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansour, gazetecilerin cumartesi gününden bu yana devam eden çatışmalar hakkında haber yaparken öldürülmesinden son derece kaygılı olduklarını belirtti. Mansour, “Tüm tarafları gazetecilerin sivil olduğunu ve hedef alınmaması gerektiğini hatırlamaya çağırıyoruz. Kriz zamanlarında doğru habercilik kritik öneme sahip. Medya, Gazze ve İsrail’den gelen haberleri dünyaya ulaştırmada hayati bir role sahip” dedi.
RSF de gazetecilere yönelik şiddeti kınayarak “İsrailli ve Filistinli yetkilileri çatışmalarda gazetecileri korumaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.
İSRAİL 22 YILDA EN AZ 20 GAZETECİYİ KATLETTİ
CPJ’nin Mayıs 2023’te yayımladığı bir rapora göre İsrail ordusu son 22 yılda en az 20 gazeteciyi katletti. Bugüne kadarki gazeteci cinayetinden tek bir asker bile sorumlu tutulmadı.
İsrail 2022’de de Batı Şeria’daki bir mülteci kampında haber takibi yapan El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’yi katletmişti. Akile’nin ölüm yıl dönümünde açıklanan rapor, İsrail’in gazetecilere yönelik ölümcül güç kullanımının yanı sıra hesap verebilirlikten uzak, yetersiz soruşturmalarını da ortaya koyuyordu.
(HABER MERKEZİ)