30 yıllık tutsaklığın ardından tahliye edilen Abdulmenaf Osman, Edirne GGM’ye götürüldü. Avukatı Halil Coşkun, müvekkilinin sınır dışı edilmek istenildiğini söyledi.
Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Hapishanesinde Hesekê doğumlu 58 yaşındaki Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 ay sonra 3 Eylül’de tahliye edildi. Osman, Hasekê doğumlu olduğu için Akhisar Jandarma Karakolu’na götürüldü. Yaklaşık 36 saat fiili olarak gözaltında tutulduktan sonra ailesine Manisa İl Komutanlığı’na götürüleceği bilgisi verildi. Ancak, bu sabah avukatını arayan Osman, Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğünü bildirdi.
Avukat Halil Coşkun, Edirne GGM’ye götürülme amacının müvekkilinin sınır dışı edilme işlemlerinin avukatı ve ailesinden uzak bir yerde yapılmak istenmesi olduğunu belirtti.
ABDULMENAF OSMAN KİMDİR?
Osman, 1965 yılında Rojava’nın Hesekê kentinde doğdu. İlk, orta ve liseyi bu şehirde okudu ve üniversite okumak için Şam’a gitti. Osman, eğitimini Şam Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nde tamamladı. 3 Mart 1993’te Êlih’te gözaltına alınan Osman, hakkında yapılan yargılama sonucunda Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. 28 yaşında tutuklanan Osman, 58 yaşında hapishaneden çıktı.
Yazar Osman, tutuklanmadan önce ve tutuklandığından bu yana birçok dergide yazılar yazdı. Dokuz kitabı bulunan Osman’ın Türkiye’de yayımlanan iki kitabı bulunuyor. Aynı zamanda Menaf Osman’ın “Destê Şeş Tilî (Altı Parmaklı El)” adlı oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelendi.
Osman’ının yayımlanan kitapları şöyle: “Girê Şêran/Roman/Aram/2003; Şînok/Çîrok/Lîs /2011, Namûsname/Roman/Aram/2016; Piling, Şoreşname 1/Roman/ Weşanên Ar/2016; Silava Bajariyan/Çîrok/Azad; Sînor/Roman/Aryen /2018 (Türkiye’de yayımlandı); Lênûska Leyla/Roman/ Aram/2018; Sêbareya Zindanê-1: Cuhû/Roman/Sîtav/2019; Sol/Çîrok/Aryen/2021 (Türkiye’de yayımlandı).”
(MA)