İran’da okullardaki zehirlenmeleri protesto eden 2 öğrenci hakkında hapis cezası verildi

İran genelinde binlerce kız öğrenciyi etkileyen zehirlenme vakalarını protesto eden iki üniversite öğrencisi hakkında hapis cezası verildi.

Birleşik Öğrenciler Telegram kanalı 8 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Tahran Devrim Mahkemesi’nin Hasti Amiri ve Zia Nabavi’yi İslam Cumhuriyeti’ne karşı “propaganda faaliyeti” yürütmekten suçlu bulduğunu duyurdu.

Dava, Uluslararası Af Örgütü’nün “son derece koordineli ve organize olduğu anlaşılan bir kampanya” olarak tanımladığı ve geçen yıl kasım ayından bu yana yüzlerce kız okulunu hedef alan zehirleme olaylarına tepki olarak Allameh Tabatabai Üniversitesi öğrencileri tarafından 7 Mart’ta düzenlenen protesto gösterisinden kaynaklanıyor.

13,000’e kadar öğrencinin mide bulantısı, bayılma, baş ağrısı, öksürük, nefes alma güçlüğü ve kalp çarpıntısı gibi semptomlar yaşadığı ve birçoğunun hastanede tedavi gördüğü bildirildi.

Saldırıların, eylül ayında 22 yaşındaki Jina Emînî’nin katledilmesi üzerine ülke çapında düzenlenen protestolara katıldıkları için kız öğrencileri hedef aldığı iddia ediliyor.

Amiri ve Nabavi ayrıca “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protesto hareketine destek verdikleri ve idam cezasına karşı çıktıkları için de yargılanmışlardı.

(HABER MERKEZİ)