Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “8’inci Yargı Paketi”ne göre AYM’nin iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” fiilini gerçekleştiren kişi hem işlediği “suç” hem de “örgüt adına suç” işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak.
Türk Ceza Kanunu’na (TCK) düzenlemeler getiren 43 maddelik “8. Yargı Paketi” Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Kanun teklifine göre, Adalet Bakanlığı bünyesinde geçici bir süreliğine kurulan Tazminat Komisyonu, kalıcı hale getirilecek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla ilgili manevi tazminat taleplerini de Tazminat Komisyonu karara bağlayacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verecek olan komisyon, ayrıca Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) emsal kararlarını da gözetmek suretiyle müracaat konusunda gerekçeli olarak karar verecek.
AYM KARARI DİKKATE ALINMADI
AYM’nin eylül ayında iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiiline ilişkin iptal kararının gerekçesinde söz konusu fiil için, “Bu durum, örgüt adına suç işleyen kimsenin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşmasına neden olmaktadır” demişti. Yüksek Mahkeme, “örgüt adına” kavramının belirsizliğine dikkat çekmişti. Ancak söz konusu teklifte “somut gerekçeler olmalı” denilen AYM kararı dikkate alınmadı. TCK’nin “silahlı örgüt” maddesini düzenleyen 314. maddesine yeni fıkra eklendi. Teklife göre, bu fiil artık müstakil bir suç sayılacak ve bu fiili gerçekleştiren kişi hem işlediği “suç” hem de “örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle ayrı ayrı cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.
HAGB EN FAZLA 2 YILLIK CEZALARA UYGULANACAK
Teklifin bir diğer düzenlemesi de hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) ile ilgili. Buna göre, HAGB iki yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkûm edilen sanıklar için uygulanacak, kararlarına itiraz yolu açılacak ve istinafa taşıyabilecek. Karar artık hükümle uygulanacak. Yeni düzenleye göre, “kaçak sanıklara” mahkûmiyet kararının yanı sıra ceza verilmesine yer olmadığı kararı da verilemeyecek. Bu durumdaki bazı davalar zaman aşımına girebilir. AYM, sorgusu yapılmayan “kaçak sanık” hakkında mahkûmiyet kararı verilmesine izin veren düzenlemeyi de iptal etmişti.
EMEKLİ İKRAMİYELERİNE BİN TL’LİK ARTIŞ
Düzenlemeyle, emekli ikramiyeleri de 2 bin liradan 3 bin liraya çıkacak. Kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndan kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından emekliler, artış yapılan ikramiyeyi Ramazan ve Kurban bayramlarında 3 bin TL olarak alacak.
Raporun tam hali için tıklayınız.
(HABER MERKEZİ)