HABER MERKEZİ- Müteahhitleri ‘koruyacak’ düzenlemeler içeren bir yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Kamu ihalelerinde TL ile sözleşme yapan şirketlere, 1 Temmuz sonrası için kur artışı dikkate alınarak ‘fiyat farkı’ ödenecek.
Birgün’de yer alan habere göre, kanun teklifinde, dolardaki dalgalanma nedeniyle geniş halk kesimleri daha fazla yoksullaşırken müteahhitlerin kur artışından olumsuz etkilenmesini önleyici düzenlemeler yer aldı. Teklifle Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervini yüksek göstermek için diğer ülkelerin Merkez Bankaları ile yaptığı swap anlaşmalarını kolaylaştırıcı hükümler de yer alıyor.
Ayrıca BOTAŞ’a kademeli doğalgaz fiyatlarını il ve bölge bazında belirleme yetkisi de veriliyor.
MÜTEAHHİTLERE FİYAT FARKI
AKP döneminde büyüyen ve her biri büyük ayrıcalıklara sahip olan müteahhitlere yeni olanaklar sağlanacak.
Teklifin yasalaşması durumunda, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na geçici madde eklenecek.
Bu maddeyle Erdoğan’a, kamuyla iş yapan müteahhitlere döviz hareketlerinden kaynaklanan maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı ödenmesine ilişkin kararname çıkarma yetkisi verilecek. Fiyat farkı verilecek ihalelerin, TL cinsinden ve 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılması şartı aranacak.
Teklifle, elden çıkarılacağı iddia edilen ve son dönemde çok sayıda değişikliğe konu olan BOTAŞ’a yönelik yeni hükümler de yer aldı. Torba düzenleme ile bakanlık görüşü alınmak kaydıyla BOTAŞ’a il ve bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı belirleme yetkisi verilecek. İktidarın ihracatçılara yönelik vergi indirimi müjdesi de teklifte yer aldı. İhracatçılara uygulanacak kurumlar vergisi oranının yüzde 20’den yüzde 19’a düşürülmesi öngörüldü.
Teklifle bireysel emeklilikte devlet katkısı da 5 puan arttırılarak yüzde 30’a yükseltilecek. Sistemden çıkmak isteyen katılımcılara kısmen ödeme yapılması imkanı getirilecek.
Katılanlar, devlet katkısı hariç, hesabındaki birikim tutarının yüzde 50’sine kadar ödeme alabilecek.