HABER MERKEZİ- 5’inci Yargı Paketi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa tasarısı, kadınlar üzerinde velayet baskısı, nafaka hakkının gasbı, şiddet ve katliamın önünü açacak düzenlemeler içeriyor.
5’inci Yargı Paketi’ni içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Kanun teklifi, 54 maddeden oluşuyor ve 8 maddede değişiklik öngörülüyor.
Çocuğun velayeti, velayet verilmeyen anne ya da babanın çocuğu görme koşulları, velayet değişimi ve nafaka hakkının gasbına ilişkin yasal düzenlemelerin yapıldığı paket HDP’li vekillerin itirazlarına rağmen komisyonda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na sunuldu.
MİLYONLARCA KİŞİ İCRALIK
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, komisyon toplantısında yaptığı konuşmada, “yargıda reform” adıyla getirilen pek çok düzenlemenin kadınlar ve çocuklar aleyhine olduğuna dikkat çekti. İcra dairelerinde yaşanan sorunlara ilişkin avukatların dile getirdiği sorunlara işaret eden Gülüm, sorunun çözümünün icra dairelerinin sayısını artırmak değil, ekonomik kriz ve yoksulluğun sona erdirilmesi olduğuna dikkat çekti. İcra dairelerindeki yoğunluğun insanların borçlarının ödeyememelerinden kaynaklandığını kaydeden Gülüm, “Meseleyi icra dairelerinden çözmek ya da icra dairelerindeki işlemlere ilişkin birtakım düzenlemeler yapmak sorunları çözmüyor maalesef” dedi.
İcra dairelerine gelen dosya sayılarındaki artışa dikkat çeken Gülüm, “Geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 132 bin artmış. İcra dairelerindeki toplam dosya sayısı ise 25 milyonu aşmış durumda. Sadece bu rakamlarla bile ülkede her 400 kişiden birinin icralık durumda olduğu çok açık” diye konuştu.
KADIN VE ERKEK EŞİTSİZLİĞİ DİKKATE ALINMADI
‘İcra kanadıyla çocuk tesliminin kaldırılması’na ilişkin değerlendirmede bulunan Gülüm, kadın ve erkeklerin eşit taraflar olmadığına dikkat çekti. Yasa düzenlemesinde kadın erkek eşitsizliğinin dikkate alınmadığını vurgulayan Gülüm, boşanmalarda çocukların velayetinin büyük oranda kadına verildiğini hatırlattı. Yasa düzenlemesinin kadın ve çocuğun çıkarı değil erkeğin çıkarından doğru yapıldığına dikkat çeken HDP milletvekil Züleyha Gülüm, “‘Erkekleri sorunlarından nasıl kurtarırız’ üzerinden bir düzenleme önümüze gelmiş durumda” dedi.
KADIN VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNÜNÜ AÇACAK
Boşanma aşamasında ve sonrasında erkeklerin, kadına ve çocuklara yönelik şiddet uyguladığını, çok sayıda kadının katledildiğini hatırlatan HDP milletvekili Gülüm, “Ülkemizde her gün en az 3 kadının öldürüldüğü; adliye kapılarında, okul önlerinde erkek şiddetine maruz kaldığı gerçeğine karşı, kanun teklifinde, Adalet Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğünce belirlenen teslim mekânlarında kadının can güvenliğinin sağlanmasına yönelik hangi önlemlerin alınacağına dair hiçbir düzenleme yapılmadığını görüyoruz” diye belirtti.
Gülüm, teslim noktasında kadın ve çocuğa uygulanabilecek erkek şiddetini önleyecek şekilde sivil giyimli polislerin bulundurulması şeklinde düzenleme yapılmasını önerdi.
ÇOCUK NESNELEŞTİRİLİYOR
Gülüm, yasa düzenlemesinde yer alan “çocuk teslimi” ifadesine çocuğu nesneleştirdiği için itiraz etti, “Çocuk bir öznedir, kendi hakları konusunda karar verebilme, görüşünün alınması gereken bir öznedir, dolayısıyla bir eşya, bir mal gibi değerlendirilemez ya da sadece anne-babanın istekleri, anne-babanın hırsları üzerinden değerlendirilebilecek bir nesne değildir” dedi.
Velayet hakkının değiştirilmesi şeklindeki düzenlemeye de itiraz eden HDP milletvekili Züleyha Gülüm, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Avrupa Sözleşmesi ve iç hukuktaki düzenlemeler ve Yargıtay kararlarının baz alınması gerektiğini söyledi.
Erkeklerin kadınlar üzerinde, “Velayeti alırım”, “Nafakadan vazgeç”, “Tazminatlardan vazgeç” şeklinde baskı kurduğunu hatırlatan Gülüm, erkeklerin çocukların velayetini kendi çıkarları için kullandığını söyledi.
Ödenmeyen nafakalar için kadınların dava harçları ve icra masrafları nedeniyle icra takibi yaptıramadıklarını belirten Gülüm, buna dair düzenleme yapılmamasını eleştirdi. Yasa düzenlemesinin bu maddesinin de erkekten yana olduğunu vurguladı.
İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, HDP’li vekillerin itirazlarına rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na gönderildi.