Hanönü’yü kanala akıttığı kimyasallara zehirleyen Acacia Madenciliğe tepki gösteren 33 ekoloji ve çevre örgütü kolektif direniş çağrısında bulundu.
Aralarında Ankara Kent ve Ekoloji Ağı Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) ve Burgazada Orman Gönüllüleri Platformu’nun da bulunduğu 33 ekoloji ve çevre örgütü, Kastamonu’nun Acacia Madencilik İşletmeleri’nin Hanönü ilçesindeki çevre tahribatına ilişkin açıklama yaptı.
Yapılan ortak yazılı açıklamada, İlbak Holding ve Akfen ortaklığına ait Acacia Madencilik’in işlettiği madenin atıklarının ilçe merkezinden geçen kanal suyuna karıştığı belirtildi. Açıklamada, “Şirket, Kızılırmak havzasını besleyen Gökırmak Nehri’ni de kimyasal atıklarıyla zehirlemektedir. Fay hattının üzerinde ve iki okulun hemen yanında yer alan 5 milyon tonluk atık barajındaki kayma tehlikesi ise halk sağlığını tehdit etmekte ve afet güvenliği açısından büyük zaaf oluşturmaktadır” denildi.
ÇETECİ ZİHNİYET
İlçenin adeta şantiyeye dönüştürüldüğü kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mevcutta 1900 hektarlık alanda çalışma yapan şirket, yeni sahalarla bölgeyi tamamen yok etme planları kurmakta. Şirket, içinde onlarca köyün bulunduğu ve endemik türlerin yaşadığı 8000 hektarlık araziyi daha yok etmek üzere. Acacia Maden Şirketi; valiliği, kaymakamlığı, belediyeyi kontrolü altına almıştır. Basına da yansıdığı gibi; yasadışı biçimde deşarj edilen kimyasalları belgeleyen Mehmet Soysal uzun zamandır taciz ve tehditlerle yıldırılmaya çalışılırken, 6 Eylül ve 4 Ekim tarihlerinde de ‘madene karşı şikayetini geri çek’ tehditleriyle fiziksel saldırılara uğramıştır. Tehditler savurarak, pusu kurup saldırarak can güvenliğini ortadan kaldıran, çeteci, mafyacı zihniyet, şiddet sopasını kullanarak baskı ve korkutma politikasıyla Hanönü’nde doğayı korumak adına yapılan dernekleşme çalışmalarının da önünü kesmeyi hedeflemekte.”
KOLEKTİF DİRENİŞ ÇAĞRISI
Maden şirketinin bu tür durumların duyulmaması için haberlere erişim engelli getirttiği belirtilen açıklamada, “İlçeyi işgal ettiğini görmekteyiz. İş sahası açtıklarını, bölgeyi kalkındırdıklarını iddia edenler, insan ve çevre katliamı yapmaktan çekinmeyenler bu ülkeyi hızla uçuruma sürüklemektedirler. Hanönü özelinde olan bu şiddet ve kırım fırtınasının ülkenin her yerine yayılmasına uğraşan bu çetelere karşı kolektif bir direniş göstermek zorundayız. Havasına, suyuna, toprağına sahip çıkan ekoloji hareketleri olarak şirketin faaliyetlerinin durdurulmasını, maden şirketine karşı mücadele eden dostlarımızın can güvenliğinin sağlanmasını ve Hanönü’nde yaşamın yeniden var edilmesini, Gökırmak ve Kızılırmak’ın korunmasını istiyoruz.”
33 İMZA
Yazılı açıklamaya imza atan ekoloji ve çevre örgütlerin isimleri şöyle: “Ankara Kent ve Ekoloji Ağı Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Burgazada Orman Gönüllüleri Platformu, Bursa Su Kolektifi Büyük Menderes Inisiyatifi (BMI), Çine Yaşam Platformu, Divriği Yaşam ve Doğa Platformu, Doğa için Sanat Derneği, Doğanın Çocukları Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ekoloji Birliği, Ekoloji Birliği Kadın Meclisi, Green Justice Platform, İkizdere Dernekler Federasyonu, İklim Adaleti Koalisyonu, İnsan Hakları Derneği (IHD) Ankara Şube Ekoloji Komisyonu, Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP), Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, Kuşadası Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Munzur Çevre Derneği, Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi, Polen Ekoloji Kolektifi, Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Validebağ Direnişi, Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Savunması, Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Geliştirme Derneği, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Sol İklim Krizi Çalışma Grubu.”
(HABER MERKEZİ)