HABER MERKEZİ- Artvin Yusufeli’nde; Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerindeki yurttaşlar 6 yıl önce kovdukları Erarı HES firmasını 3. kez bölgede çalışma yapmak için gelince yeniden kovmuş çalışmalara izin vermemişti.
Geçen ay 3. kez köye gelen HES çalışanları “demir direk dikiyoruz” diyerek HES çalışması yapmak istedikleri anlaşılınca köylülerin tepkesiyle karşılaşmışlardı.
HES çalışanları demir direklerin dibine beton mikserlerle beton dökmeye çalıştıkları esnada köylüler karşı çıkmış bu kez HES çalışanları köylülerin üzerine beton mikserlerden beton dökmeye çalışmıştı. Köylülerin direnişi sonrası şirket 3. kez vadiden kovulmuştu.
Bugün HES şirketi çalışanları öğlen saatinde yanlarına aldıkları 2 tabur jandarma ile HES çalışması yapacakları alanda çalışmalara başladı.
Muhtar ve köylülerin görüntü almasına jandarma engel oldu. Alan gelen tüm yollar jandarma tarafından kapatıldı. Alana gelmek isteyen köylüler jandarma tarafından zorla alandan uzaklaştırılıyor.
NE OLMUŞTU?
Artvin Yusufeli’nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan arazide Hevek Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, köylerin tepkileri nedeniyle yıllardır yapamadığı santral için karantina günlerinde harekete geçti. Derede şantiye inşaatı faaliyetlerine başlayan şirkete köylüler tepki gösterirken, HES ile ilgili açılan davaların ise hâlâ sürdüğü öğrenildi.
KÖYLÜLER 2015 YILINDA HES’E ENGEL OLMUŞTU
Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyorlar. 2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımını engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES’e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay’a taşındı ve halen sürüyor. (rizenabiz.com)