2024 mazot ve gübre desteği nakit ödenecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılı mazot gübre desteğinin nakit ödeneceğini açıkladı. Bakanlıkta, bitkisel üretim planlamasına ilişkin “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” konulu bir basın toplantısı düzenleyen Yumaklı, 2024 yılı mazot gübre desteğinin nasıl ödeneceğine yönelik bilgiler verdi.

“İSTEMEDİĞİMİZ SONUÇLARLA KARŞILAŞTIK”

Mazot gübre desteğinin son iki yıldır çiftçiye ayni (Ayni ödeme: para dışında ürün veya hizmet olarak verilen ödeme çeşididir.) olarak ödendiğini ancak burada hiç istemedikleri sonuçlarla karşılaştıklarını dile getiren Yumaklı, “Geçtiğimiz iki yılda bu iki girdinin ayni olarak verilmesi sistemini getirmiştik ama maalesef orada hiç istemediğimiz sonuçlar oluştu ve biz bunları çiftçilerimizden ve üreticilerimizden gelen talep sonucunda nakdi ödemeye çevirdik” dedi.

NE DEĞİŞTİ?

Mazot ve gübre desteği iki yıldır karta yatıyordu. Bu destekler ile sadece anlaşmalı firmalardan mazot ve gübre temin ediliyordu. Yumaklı’nın açıklamasında yer alan “istenilmeyen sonuçlar” nelerdir sorusu cevapsız kalmış oldu. Nakit ödeme kaldırılınca çiftçiler zaten tepki göstermişti. Bu iki yılda karta yatırılan desteklerle bankalar, fahiş fiyatla ürün satan firmalar ne kadar kâr elde etti? Bu sorulara bir cevap içermiyor. Çiftçiler nakit destekler ile mazot ve gübreyi daha uyguna alabiliyorken kart ödemeleri ile sınırlandırılmış oldu.

(HABER MERKEZİ)