HABER MERKEZİ- Gazeteciler Cemiyeti, Demokrasi için Medya/ Medya için Demokrasi Projesi kapsamında hazırladığı “2021 Yılı Mesleki Memnuniyet Araştırması Raporu’ nu yayımladı.
Rapora göre; 2021 yılında Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü önündeki engelleri ortadan kaldıracak hiçbir adım atılmadı. Aksine temel hak ve özgürlüklerdeki gerileme sürdü.
2021’de 241 gazeteci yargılandı, 73 gazeteci gözaltına alındı, bir radyo yayıncısı öldürüldü, 115 gazeteci fiziksel saldırıya maruz kaldı.
Gazeteciler Cemiyeti’nin Özgürlük İçin Basın raporlarında, 2021 yılı aralık ayı sonunda 23’ü hükümlü, 21’i tutuklu olmak üzere toplam 44 gazetecinin hapishanede olduğu kayıtlara geçti.
241 gazeteci yargılandı
2016 yılında 158’e çıkan hapishanedeki gazeteci sayısı 2020’nin sonunda 72 olarak raporlandırılmıştı. 2016 sonrası infaz süreleri tamamlanarak hapishaneden çıkanlarla birlikte 2021’deki belirgin düşüşe karşın Türkiye Çin’in ardından dünyada en çok gazeteci hapseden ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı.
2021 yılında 241 gazeteci yargılandı, 28 gazeteci ceza aldı. Türkiye’de gazeteciler sıklıkla toplumsal olayları, sokak eylemlerini takip ettikleri sırada gözaltına alındı. M4D raporlarında 2021 yılı içindeki gözaltı uygulamaları tek tek tarandı ve not edildi.
Yıl boyunca açık kaynaklardan derlenen verilere ve gazetecilerin bildirimlerine göre Türkiye’de gözaltına alınan gazeteci, basın çalışanı ve yayıncı sayısı en az 73 oldu.
Gözaltına alınan 20’si kadın 73 gazetecinin çoğu iktidar politikalarına karşı protesto haklarını kullananların eylemlerini takip ettikleri sırada gözaltına alındı. Eylemleri takip eden gazeteciler polisler tarafından şiddete maruz kaldı.
Gazetecilerin üçte birinden fazlası mesleği nedeniyle gözaltına alındı ya da yargılandı/yargılanıyor. Her 10 genç gazeteciden biri 24 yaşına gelmeden en az bir kez gözaltına alınıyor.
115 gazeteci saldırıya uğradı
2021 yılında ülkenin tüm bölgelerinde gazetecilere yönelik fiziksel saldırı vakaları raporlandı. Bu şiddet olayları genellikle, büyükşehirlerde eylemleri izleyen gazetecilere ve yerel basın çalışanlarına yönelikti. Türkiye’de 2021’de fiziksel şiddete uğrayan gazeteci sayısı tespit edilebildiği kadarıyla en az 115 oldu. Yerel basının karşı karşıya kaldığı tehdit, şiddet ve yıldırmanın ulaştığı boyut dikkat çekti.
Gazetecilere ve muhalif görüşlerini dile getirenlere yönelik kısıtlamaların sürdüğü 2021 yılı boyunca eleştirel tüm kesimlere karşı iktidar yanlısı basında ve sosyal medyada karalama kampanyaları yürütüldü. İktidar partisine, müttefiklerine ve hükümet uygulamalarına yönelik pek çok eleştiriye, çok sert dille karşılık verildiği örnekler sıkça görüldü. İktidara yönelik eleştiri yönelten halk kesimlerine ve bunu takip eden gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama terörü hız kesmeden devam etti.