HABER MERKEZİ- Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde 15 Şubat 2019 tarihinde gözaltına alınan Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D. (17) adlı üç çocuk, gözaltına alınmaları sırasında ve götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kaldı. Olayın kamuoyuna yansıması ile birlikte Van Barosu’na bağlı avukatların işkenceci polislerin tespit edilmesi talebiyle yaptığı başvuru üzerine savcılık soruşturma başlatmıştı.
İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne 21 Mayıs 2020’de yazı gönderen savcılık, olay günü görevli olan polislerin isim listesini isteyip, teşhis istemi talep etti. Savcılığa 18 Haziran 2020’de yanıt veren İlçe Emniyeti, olayın Terörle Mücadele (TEM) Şube’yi ilgilendirdiğini belirtti.
Üzerinden iki yıl geçip, 5 savcının değiştiği soruşturma kapsamında geçtiğimiz gün işkenceye maruz kalan çocuklardan O.D., teşhis işlemi için avukatı ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye çağrıldı. Burada 210 polisin fotoğrafı gösterilen O.D., kendisine işkence yapan polisleri teşhis edemedi.
HUKUKSUZLUĞUN ÖRNEĞİ
Mağdur O.D.’nin avukatı Naci Duman Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’a yaptığı açıklamada, olayın üzerinden iki yıl geçtikten sonra teşhis işlemi yapılmasının hukuksuzluk örmeği olduğunu söyledi.
Av. Duman, “Normal şartlarda sadece Hacibekir Mahallesi’nde o dönem görev yapan polisler ve Asayiş Şube’de gözaltı işlemlerini yapan polislerin teşhisinin yapılması gerekiyor ama 210 polisin fotoğrafı müvekkilime gösteriliyor. Aradan iki yıl geçmesinden sonra bu şekilde bir teşhisin yapılması hem usul itibariyle hukuka aykırı hem de aradan geçen zaman itibariyle düşündürücüdür” dedi
Müvekkili hakkında açılan dava dosyasında bütün delillerin toplandığını, görüntü ve parmak izlerinin alınarak ceza talebinde bulunulduğunu ifade eden Duman, işkence dosyasında ise işkenceyi yapan polislerin teşhisinin iki yıl sonra yapılmasının manidar olduğunu ifade etti.
Duman, bu haliyle işkence soruşturması dosyasında takipsizlik kararı çıkmasından endişe ettiklerini paylaştı.
NE OLMUŞTU?
Van’ın Hacıbekir Mahallesi’nde 15 Şubat 2019’de gözaltına alınan 3 çocuk gözaltına alınırken ve götürüldükleri Asayiş Şube’de işkenceye maruz kalmıştı. Olayı gündeme taşıyan Van Barosu yönetimi hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunmuştu.
İşkenceye maruz kalan çocuklar hakkında ise, “tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “hakaret”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçlamalarıyla açılan davada 26 yıla kadar hapis cezaları isteniyor.
Van 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 3 sayfalık iddianame ile çocukların yargılanacağı davanın ilk duruşması 25 Şubat tarihinde görülecek.