HABER MERKEZİ- 19 Aralık Katliamı ile ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Ali İhsan Demirel, “görevi ihmal” suçlamasıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında beraat etti.
Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, beş kişilik mahkeme heyetinden mahkeme Başkanı Şakir Aktı ve üye hakim Zeynep Şahin ise çoğunluk görüşüne katılmadı ve savcının cezalandırılması gerektiğine dair şerh yazdı:
“Dosya kapsamındaki delil durumuna nazaran, sanığa isnat olunan ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçunun sabit olması nedeniyle, sanığın atılı suçtan cezalandırılması gerektiği düşüncesinde olduğumuzdan çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.”
Savcı Ali İhsan Demirel’e “görevi kötüye kullanmak” suçundan açılan dava Nisan 2015’te sonuçlanmış, Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Demirel’e 1 yıl hapis cezası vermişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Demirel’in normalin çok üzerinde bir iş yükünün olduğunu iddia ederek cezayı bozdu. Yeniden yargılama bugünkü duruşmayla sona erdi.
BERAAT KARARI TEMYİZE GÖTÜRÜLECEK
Müdahillerin avukatlarından Güçlü Sevimli bugünkü duruşmanın ardından Bianet’e yaptığı açıklamada, beraat kararına itiraz edeceklerini, dosyanın itiraz sonrası tekrar Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderileceğini ifade etti.
Avukat Sevimli, kararın oybirliğiyle değil oyçokluğuyla verildiğine de dikkat çekerek “Mahkeme oybirliğiyle karar veremedi. Karara muhalif kalan, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bozma kararına katılmayan üyelerden biri de mahkeme başkanı ve Demirel’in cezalandırılması gerektiğini düşünüyor. Bu da her şeye rağmen önemli. En azından iki üye, savcı Demirel’in durumunu tespit etmiş oldular. Gerekçeli karar yazıldığında sebeplerini de daha net görebileceğiz” dedi.
SAVCI RÜTBELİLERİ, YARGITAY DA SAVCIYI KORUDU
Güçlü Sevimli, Savcı Demirel’in Bayrampaşa Hapishanesi’yle ilgili davada dosyayı 10 yıl boyunca işlem yapmadan beklettiğini, delillerin kaybolmasına sebebiyet verdiğini ve rütbeli askerleri koruma saikiyle hareket edip sadece erlere dava açtığını ifade etti.
Ali İhsan Demirel sonrası başlayan kovuşturma sürecinde ikinci iddianame hazırlandı ve yargılanan 39 erin yanı sıra bazı düşük rütbeli askerlere de dava açıldı, yargılama sürüyor.
Avukat Sevimli, hapis cezasını bozan Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun “bir nevi meslektaş dayanışması göstererek hukukla bağdaşmayan şekilde savcının beraat etmesine yönelik karar verdiğini” belirtti:
“Dosyadaki delillere göre savcının bu şekilde beraatı mümkün değil. HSK’nın raporu, deliller, Demirel’in soruşturma sürecini nasıl akamete uğrattığı ortada… Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu en üst kurul olduğu için 5. Ceza Dairesi de ilk kararının arkasında duramadı.”
Savcılar, Yargıtay’da yargılanabiliyor, bu dosyada biri başkan olan beş üyeli Yargıtay 5. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesi konumunda. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da temyiz merci. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ikinci kez beraat kararında ısrar ederse karar kesinleşmiş olacak.