PSAKD (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği) Ataşehir Şubesi Kadın Komisyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında dernekte kadınlarla bir araya geldi. Dernekte bir araya gelen onlarca kadın 25 Kasım’ı nasıl ele almak ve neler yapmak gerektiği üzerinden tartışmalar yürüttüler.
PSAKD Ataşehir Şubesi’nde 17.00’te başlayan toplantının açılış konuşması, 25 Kasım’a dair bilgilendirmeyle başladı. Kadına yönelen şiddetin toplumsal kökenlerine değinilerek yapılan açılış konuşmada şiddetin ortaya çıktığı toplumsal yapının değiştirilmesine değinilerek “birlikte ne yapılabilir” diye kitleye söz bırakıldı.
İlk olarak söz alan mahalleden kadınlar 25 Kasım’a dair görüşlerini dile getirdi. İlk olarak söz alan mahalli bir kadın, erkek egemen toplumda kadınların kenetlenerek mücadele etmesinin zorunluluğuna dikkat çekti.
Daha önce muhtar adayı olan bir kadın, Aşık Veysel Mahallesi’nde şiddetle mücadele konusunda “Nasıl bir toplumsal dayanışma ağı oluşturabiliriz?” sorusunu yönelterek konuşmasına başladı. Şiddeti engelleme konusunda geçmiş toplumsal ileri değerlerin de öğretici olduğunun altını çizerek Alevilik öğretisindeki “dara çekme” sisteminin bir benzerinin de uygulanabileceğini belirtti. Böylelikle kadına yönelen şiddetle geniş bir toplumsal zeminde mücadelenin olanaklı olabileceği vurgulandı. Toplumun kendi yaralarının kendisini sarmaya muktedir olduğunun dile getirildiği konuşma DKÖ’lerin (demokratik kitle örgütleri) bu konuda ön açıcı olduğunun altı çizilerek bitirildi.
Kadınların sadece şiddetle mücadelede değil toplumsal birçok konuda özne ve sorumluluk bilincinde olması gerektiği belirtilirken ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesine karşı mücadelede de kadınların öncü bir rol üstlenmesinin önemine değinildi.
Katılımın yoğun olduğu etkinlikte söz alan kadınların sayısının az olduğu bu anlamıyla da kadınların daha fazla söz alması gerektiğinin altını çizdi. Şiddete maruz kalan kadınların en başta birbirine süreçlerini aktararak ve buna karşı mücadelelerini ortaklaştırarak yol kat edilebileceği dile getirildi. Toplumsal yapıdaki eşitsizliğin erkek egemenliğini ortaya çıkardığı bunun da bir biçimde şiddetin temelini oluşturduğunu belirtilerek mücadelenin toplumsal zeminde yürütülmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Bu bağlamda da en başta örgütlenerek bu sürece başlamak gerektiği belirtildi.
Kadınların örgütlenmesinin 25 Kasım, 8 Mart’a indirgenmemesi gerektiği üzerinde durulduğu toplantıda örgütsüzlüğün erkek egemenliğini derinleştirdiği bunun da kadına dönük şiddet, taciz ve tecavüz olarak yansıdığı belirtildi.
Toplantıda 24 Kasım günü bir etkinlik yapılması kararlaştırıldı. Saat 18.30’da PSAKD’da yapılacak etkinliğin kadınların sözlerini söylediği, tartışıp örgütlenmeyi önüne koyduğu bir çerçevede olması gerektiğinin altı çizilerek toplantı sona erdi.
(İSTANBUL)