HABER MERKEZİ- Bu sene 17.’si gerçekleştirilen 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali sona erdi. Festivalde, çeşitli güncel politik sorunlar üzerine gerçekleştirilen panellerin yanı sıra, 1 Mayıs Mahallesi’nin tarihine ve kültürüne değinilen konuşmalar yapıldı. 3 gün süren festival boyunca çeşitli müzik grupları sahne aldı.
İlk gün açılış konuşmasıyla başlayan festivalde “Ekonomik Kriz Kıskacında İşçi Sınıfının Durumu” konulu panel gerçekleştirildi. ESP, EMEP, SODAP ve HDK temsilcilerinin konuşmacı olduğu panelde işçi sınıfının konjonktürel sorunları ve faturası halka kesilmek istenen ekonomik krize dair tartışmalar yürütüldü. Panelin ardından DEDEF adına gerçekleştirilen “Doğanın Talanı ve Ekoloji” konulu sunumda son dönemde artan doğa talanı konu edinildi. Festivalin ilk günü Sinan Güngör, Grup Vardiya ve MKM Müzik Grubu’nun müzik dinletileriyle sona erdi.
Festivalin kadın günü olan ikinci gününde kadınların PSAKD’den festival alanına yapılması planlanan yürüyüş polis tehditleriyle engellendi. Zırhlı araçlarla abluka altına alınan Cemevinde toplanan kadınların yürüyüşe geçmesine izin verilmedi.
Festival alanına geçen kadınlar “Gaspedilen Halkların İradesi”, ” Kadın Emeği” ve “Kadına Yönelik Saldırılar” konulu paneller gerçekleştirdi.
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Demokratik Kadın Hareketi adına HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz’ın konuşmacı olarak katılım sağladıkları panelde, Yeni Demokrat Kadın ve Sosyalist Kadın Meclisleri adına da konuşmalar gerçekleştirildi.
Festival alanında Yeni Demokrat Kadın’ın çocuk istismarına dair farklı tarihlerde İstanbul’da gerçekleştireceği panellere çağrı broşürleri dağıtıldı. Festivalin kadın günü MÇD Kadın Komisyonu adına “Çevre Mücadelesi ve Kadın” konulu bir sunum yapıldı.
Festivalin kadın günü sanatçı Pınar Aydınlar, PSAKD Kadın Korosu ve İstanbul Kadın Orkestrası’nın sahne almasının ardından sona erdi.
Pazar günü kutlanan festivalin son günü halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti. “Güncel Siyasal Gelişmeler” konulu panelin başlamasın önce Deniz Gezmiş Parkı’nda toplanan kitle sohbet ederek ve oyunlar oynayarak alandaki yerlerini aldı. Köz, SMF, Partizan ve HDP temsilcilerinin gerçekleştirdiği panelde egemenlerin içerisinde bulunduğu ekonomik, siyasi ve askeri krize vurgu yapıldı. Devletin içerisinde bulunduğu krizlerin kronikleşmiş olduğunu anlamanın, devrimci mücadelede okların doğru yöne çevrilmesi noktasında önemli olduğu aktarıldı.
Panelin ardından “Kentsel Dönüşüm ve İmar Sorunu” hakkında Mustafa Kemal Mahalleleri Derneği adına konuşma yapıldı. 1 Mayıs Mahallesi’nin kültürüne değinilen konuşmada, egemenlerin saldırılarının çok yönlülüğüne değinildi. Yapılmak istenen kentsel dönüşümün de bu saldırıların bir parçası olduğu aktarıldı. Konuşmanın ardından sahne sırasıyla Grup İsyan Ateşi, Musa Baki ve Grup Munzur’a bırakıldı. Grup İsyan Ateşi’nin coşkulu performansı sırasında sahnenin önünde başlayan halaylar gecenin sonuna kadar devam etti. 17.’si düzenlenen festival halay ve türkülerle sona erdi.