HABER MERKEZİ- Phaselis Antik Kenti sınırlarındaki Cennet koyu (Alacasu) ve Bostanlık koyu “çevre düzenleme projesi” kapsamında betona boğuluyor.
Antalya’da hem 1. derecede arkeolojik SİT alanı olan hem de önemli bir doğal yaşam alanı olan Phaselis Antik Kentinde başlatılan çalışmalarda ağır iş makinaları kullanılıyor, toprağa müdahale ediliyor ve geniş alanlara beton dökülüyor.
Bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan ihalenin sonuçlanmasıyla halk plajı ve günübirlik tesislerin inşaatına başlandı.
Gazeteci Yusuf Yavuz’un sanal medya hesabı üzerinden paylaştığı görüntülerde ormanlık alanın uğradığı tahribatın büyüklüğü gözler önüne serildi. İş makinalarıyla talan edilen ormanlık alan şimdi de betonlaştırılmaya başlandı. Paylaşılan videoda inşaat temellerinin atıldığı görülürken, bölge halkının istememesine rağmen çalışmaların hızla devam ettiği kayda alındı.
Antik kent için yapılan talan ihalesini alan şirketin kim olduğu merak ediliyordu. AKP’li eski Bakan Zeki Ergezen’in akrabasının sahibi olduğu, bir dönem ihale yasaklısı kardeşi Ali Haydar Ergezen’in yönetici olduğu şirkete, Phaselis Antik Kentini talan edecek projenin ihalesi verildi. İktidarın önemli ihalecilerinden Sa-Fa Restorasyon adlı şirket, kamudan bugüne kadar toplam 242 milyon TL değerinde 34 ihale aldı.
Projeye yönelik tepkiler ise sürüyor. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Antalya Phaselis’te yapılaşmaya yol açan projenin Phaselis’i korumayı değil, tüketimi amaçladığına dikkat çekerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sürecin şeffaflıkla yürütülmesi çağrısında bulundu.
Derneğin yayımladığı yazılı açıklama özetle şöyle:
“1. derece arkeolojik SİT sınırları içindeki arkeolojik kültür varlıkları tekil ve tekrarlanamaz özelliklere sahiptir. Söz konusu projenin ilgili Koruma Kurulu tarafından onaylı olduğu söylenmiş olsa da 1. derece SİT alanlarına iş makineleri kullanılarak beton dökülerek herhangi bir faaliyet yapılamayacağı yasalarımızla belirlenmiştir.
“Bu duruma istisna kabul edilecek uygulamalar sadece zorunlu durumlar için geçerlidir ve bu zorunlu durumlar da ören yerlerinin ziyaretleri için gezi yolları, bilet gişeleri, açık otopark gibi alt yapı çalışmaları gerekmeyen toprağa müdahale edilmeyen beton dökülmeksizin uygulanacak projelerle sınırlıdır.”